Borówka amerykańska uznawana jest za jeden ze smaczniejszych owoców, spożywanych ochoczo przez wszystkich. Ma delikatny, lekko słodki smak, dlatego z powodzeniem może być łączona z wieloma innymi owocami i wykorzystywana w wielu posiłkach, np. ciastach czy owsiankach. Warto wiedzieć, że jest to także jeden ze zdrowszych owoców, gdyż w swoim składzie skrywa całe bogactwo substancji odżywczych. Z uwagi na swoje właściwości zdrowotne przez wiele osób jest ona zaliczana do grupy tzw. „super food”. Charakteryzują się ogromną ilością właściwości prozdrowotnych, m.in. działają przeciwzapalnie, poprawiają wzrok, chronią przed chorobami układu krążenia oraz cukrzycą typu II, wykazują aktywność przeciwnowotworową, a także poprawiają funkcje poznawcze.
Borówki amerykańskie to owoce, które mają wiele wielbicieli. Cieszą nie tylko pysznym smakiem, ale także są doceniane ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Gwarantują sokoli wzrok, zdrową wątrobę, i nie tylko. Jakie inne korzyści dla zdrowia daje jedzenie borówek?
Borówki to owoce jagodowe, które kojarzą się głównie z borówkami wysokimi (amerykańskimi), choć w polskich lasach można spotkać także czarną borówkę, zwaną popularnie jagodą, oraz borówkę brusznicę, o charakterystycznych, czerwonych owocach. Najczęściej i najchętniej kupowane są właśnie borówki amerykańskie, ze względu na ich słodki smak.
Borówka wysoka, znana również jako amerykańska, to roślina z rodziny wrzosowatych, pochodząca z Ameryki Północnej. Owoce mają charakterystyczny wygląd i smak — ciemnoniebieskie, czasem wręcz fioletowe jagody. Są jędrne i słodkie, doskonale smakują w formie surowej, jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do deserów, ciast, owsianek czy musli. Można z nich przyrządzać smaczne sosy do naleśników czy gofrów oraz dżemy. Ze względu na jędrny, dość mięsisty miąższ, można je z powodzeniem mrozić, i następnie wykorzystać do wypieków lub jako dodatek do tortu. Borówki amerykańskie dostępne są w sprzedaży przez cały rok. W sezonie, od lipca, można kupić borówki zebrane w Polsce.
Borówka wysoka w naszym kraju cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Do najpopularniejszych odmian w naszym kraju należy zaliczyć:
Borówka amerykańska to owoc o wielu właściwościach. W porcji około 50 gramów zawiera tylko 28 kcal i 4 gramów cukrów prostych. Owoc ten sprawdza się idealnie przy dietach redukcyjnych oraz dla osób, chorych na cukrzycę, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi zaledwie 55.
Oprócz wody i węglowodanów występują w niej związki bioaktywne takie jak:
Osoby, które każdego dnia troszczą się o swoje zdrowie z pewnością przestrzegają zasad zrównoważonej diety. Wprowadzenie do jadłospisu borówki amerykańskiej w formie surowej, przetworzonej czy jako suplement diety, działą pozytywnie na pracę całego organizmu.
Najważniejszymi właściwościami leczniczymi borówki amerykańskiej są:
Niestety w handlu jagody borówki amerykańskiej należą do jednych z najdroższych owoców. I choć w Polsce produkuje się rocznie od około 30-40 tys. ton tego owocu, to jednak około 85% polskich borówek trafia na eksport. W polskich sklepach zaś coraz częściej można znaleźć borówki sprowadzane z innych krajów Unii Europejskiej, głównie z Hiszpanii, Niemiec i Holandii. Borówki amerykańskie pochodzące z upraw ekologicznych są prawdziwą rzadkością, a jeśli się pojawią, to są bardzo drogie.
Dlatego też warto dowiedzieć się jak wygląda uprawa borówki amerykańskiej w ogrodzie i samodzielnie wyhodować te pyszne owoce. Tym bardziej, że borówka wysoka dość dobrze czuje się w Polskich warunkach klimatycznych.
Aby przechowywanie borówki amerykańskiej przebiegało bez problemu i bez szybkiego niszczenia owoców warto zwrócić uwagę na ich jakość na etapie zakupu. Owoce powinny być jędrne oraz sprężyste, natomiast skórka borówki powinna być napięta, bez śladów marszczenia się. Owoce powinny posiadać ciemnoniebieskie ubarwienie.
Owoce po zakupie należy dokładnie umyć oraz wysuszyć. Dokładne oczyszczanie z wody opóźnia rozpoczęcie procesów gnilnych. Owoce warto przechowywać w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Borówka doskonale nadaje się również do mrożenia.
Borówka amerykańska jest smacznym owocem, który dzięki swojej uniwersalności posiada wiele zastosowań w kuchni. Owoce jagodowe można spożywać na surowo oraz jako dodatek do musli, owsianek czy deserów. Dodatkowo, zbity i słodki miąższ borówki sprawdza się do przetwarzania owocu na soki, nalewki czy konfitury, które po pasteryzacji nadają się do spożywania przez całą zimę. Świeże owoce borówki amerykańskiej można dodawać również do ciast, koktajli czy smoothie.