Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Wino na Święta Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim wspólnie spędzone chwile w rodzinnym gronie przy tradycyjnych oraz ulubionych daniach. Aby podkreślić wyjątkowy charakter świątecznych potraw podajmy do nich wina, które uwydatnią ich smak.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
congerdesign, pixabay

Oto kilka wskazówek, jakie wina podać na świąteczny stół by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy świątecznym stole. 


Najlepsze wina do świątecznych klasyków


Pamiętajmy,  że rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem są tylko teorią. Próbujmy różnych połączeń i nie ograniczajmy się do standardowych par, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak i pasować do innego stylu wina. Jeśli jednak zależy nam, by zaplanować wszystko „od A do Z” to przydadzą się poniższe wskazówki dotyczące  najbardziej popularnych, świątecznych składników:
•    Do śledzi pasuje sherry, grüner veltlinera, lub półwytrawny riesling.
•    Muscat i riesling spätlese możemy połączyć z pasztetem lub terriną.
•    Duszona kapusta oraz smażone bądź pieczone ryby dobrze komponują się zarówno wytrawnym rieslingiem jak i furmintem.
•    Wina z regionu Rioja na bazie szczepu tempranillo pasują do potraw z grzybami.
•    Schab ze śliwką będzie dobrze smakował w towarzystwie z cabernet sauvignon, primitivo i carménère.
•    Do wołowiny podajmy syrah, cabernet sauvignon i argentyński malbec.
•    Pinot noir, tempranillo i nebbiolo dobrze komponują się z kaczką i gęsiną.
•    Do dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji jak monastrell.
•    Wina deserowe na bazie szczepów muscat i furmint podajemy do makowców, serników
i innych świątecznych deserów. 


Jak podawać wino?


Świąteczny stół wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego warto zadbać również o odpowiednie kieliszki do wina. Nie trzeba jednak od razu kupować kilku, do danego rodzaju wina. Wystarczy nam jeden kieliszek ze średniej lub wyższej półki cenowej, z cienkiego szkła i szeroką czaszą, ponieważ właściwie każde wino potrzebuje nieco miejsca, aby uwolnić swoje aromaty. Pamiętajmy również, by kieliszek z winem trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. Podgrzewanie go dłonią zmienia na niekorzyść walory smakowe napoju. Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino do kieliszka nie dotykać butelką do szkła.

 



Źródło: lifestyle.newseria.pl, niezalezna.pl

#jakie wino do obiadu #jak nalewać wino #wino do wołowiny #jakie kieliszki do wina

ms