„To jest tak, jakbyśmy wyciągnęli trybik z zegarka i oczekiwali, że on nadal będzie prawidłowo wskazywał czas” – tak działania obecnego kierownictwa MEN podsumowuje prof. dr hab. Aleksander Nalaskowski. W najnowszym numerze tygodnika „Gazeta Polska” znany pedagog w rozmowie z Grzegorzem Wszołkiem dokonuje bezlitosnej wiwisekcji zmian wprowadzanych w polskich szkołach. Dlaczego brak zadań domowych to nie ulga, a sabotaż dydaktyczny? Co kryje się pod płaszczykiem „edukacji zdrowotnej”? I dlaczego naprawa tych szkód zajmie nam blisko dekadę?
W niedzielę w Genewie w Szwajcarii ma się odbyć spotkanie doradców ds. bezpieczeństwa z nieformalnej grupy E3 — Wielkiej Brytanii, Francji i Niemiec — oraz przedstawicieli Ukrainy, Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych. Jak przekazała w sobotę agencja Reutera, powołując się na uczestników szczytu G20 w RPA, informację tę potwierdzili zaangażowani w wydarzenie oficjele.
Choć przez lata najpopularniejszymi mięsami w polskich domach były kurczak i indyk, coraz więcej dietetyków zwraca uwagę na mięso, które niegdyś było uważane za luksusowe. Te mięso nie tylko dorównuje drobiowi lekkością, ale pod wieloma względami zdecydowanie go przewyższa. Jest delikatne, lekkostrawne, bogate w cenne składniki i zdumiewająco niskokaloryczne. To jedno z najbardziej niedocenianych mięs, mimo że jakościowo zalicza się do absolutnej czołówki. O jakim mięsie mowa?
Do przełomu w sprawie poszukiwań i ekshumacji szczątków Polaków na Ukrainie jest jeszcze bardzo daleko; Polska chce systemowego rozwiązania kwestii zgód na takie prace – powiedział w Mościskach na Ukrainie wiceprezes Instytutu Pamięci Narodowej dr hab. Karol Polejowski podczas uroczystego pochówku szczątków żołnierzy Wojska Polskiego. Żołnierze ci, polegli we wrześniu 1939 roku w obronie Lwowa i zostali pochowani wtedy w Lwowie-Zboiskach. Ich ekshumacje przeprowadzono w sierpniu.