Kapary to jeden z ciekawszych produktów pochodzenia roślinnego, który zajmuje ważne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej. Te niepozorne zielone pączki kwiatów oferują więcej niż tylko intensywny…
Chociaż nie jest tak powszechnie znana jak pizza czy pasta, stanowi jedno z najbardziej kuszących i smacznych dań włoskiej kuchni. Lekka, puszysta i aromatyczna focaccia jest prawdziwym rarytasem dla…
Śliwki poprawiają apetyt i dobrze wpływają na trawienie. Są polecane na zaparcia, a wyciąg z nich wykorzystywany jest do produkcji leków m.in. preparaty na zaparcia. Różnorodność śliwek jest…
4 kwietnia, to wyjątkowa data, właśnie tego dnia obchodzony jest Światowy Dzień Marchewki. Chociaż marchew jest częstym gościem na naszych, polskich stołach, można odnieść wrażenie, że biorąc…
Jesiotr ostronosy - gatunek wędrownej ryby z rodziny jesiotrowatych. Mięso jego jest delikatne i smaczne, zawiera fosfor i potas, witaminę A oraz kwas foliowy. Jesiotr ostronosy skolonizował Bałtyk…
Nie tylko data w kalendarzu wskazuje na to, że nareszcie przyszła wiosna. Dni stają się coraz dłuższe i cieplejsze. Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni. Za to obecność świeżych,…
Sobotni poranek, a Ty zastanawiasz się, co nowego podać na śniadanie domownikom? Świetnym pomysłem będą chrupiące gofry orkiszowo-dyniowe, które można serwować z dowolnymi dodatkami. Są też…