To smarowidło podbija polskie kuchnie! Zdrowsze niż masło i margaryna
Tradycyjny hummus to zaledwie kilka składników, ale razem tworzą bombę odżywczą. Jeszcze kilka lat temu pasta z ciecierzycy była kojarzona głównie z kuchnią wegetariańską czy orientacją. Ale dziś? To klasyk zdrowej kuchni, który podbił nasze podniebienia. Wszedł z impetem na nasze stoły, talerze i kanapki! Ale czym tak właściwie jest hummus? To zdrowszy zamiennik masła lub margaryny.
Lepsza niż bazylia i oregano. To była sekretna broń naszych babć prosto z kuchni
Właściwości macierzanki sprawiają, że to jedna z najzdrowszych i najbardziej niedocenianych roślin. Tradycyjne przyprawy babci, w tym macierzanka, mają nie tylko wyjątkowy aromat, ale i liczne korzyści zdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto do niej wrócić i jak wykorzystać polskie zioła w kuchni!
Dlaczego warto jeść to warzywo? Sekretna moc marchewki
4 kwietnia, to wyjątkowa data, właśnie tego dnia obchodzony jest Światowy Dzień Marchewki. Chociaż marchew jest częstym gościem na naszych, polskich stołach, można odnieść wrażenie, że biorąc pod uwagę jego wartości prozdrowotne, nadal wiemy o nim zbyt mało. Marchewkę cenimy za swoją dostępność, niską cenę, bogactwo wartości odżywczych oraz uniwersalność – idealnie nadaje się ona do potraw zarówno na słono, jak i słodko. Marchew kojarzy się przede wszystkim z beta-karotenem, ale warzywo to ma do zaoferowania znacznie więcej dobrego… Czy znasz wszystkie korzyści z jego spożywania?