Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie poprowadzą lekcje na temat żywności, jej wartości odżywczych i wpływie na zdrowie. Wykłady online są adresowane m.in. do uczniów i studentów zainteresowanych zdrowym odżywianiem.
Jak poinformowała rzeczniczka Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie Iwona Kieda, akcja Science SOS, a z nią bezpłatne spotkania z naukowcami, odbędą się w maju. Zaplanowano spotkania z mikrobiologami, technologami żywności, ichtiologiem, biotechnologiem i specjalistą z zakresu biologii molekularnej.
"Porozmawiamy o mitach, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych. Przyjrzymy się cukrom, które naturalnie występują w owocach i warzywach, a których nadmierne spożycie może wpływać na funkcjonowanie mózgu. Sprawdzimy, dlaczego producenci żywności wracają do pradawnych odmian zbóż, tj. płaskurki czy samopszy, a także dlaczego nie powinniśmy eliminować glutenu z diety na własną rękę"
-wymieniła rzeczniczka.
Dodała, że naukowcy wezmą pod lupę bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe i zaprezentują biofilmy, które tworzą się między innymi na zębach. Wśród tematów, które można wybrać, znajdą się również programowanie żywieniowe i nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń.
Eksperci przybliżą też prozdrowotne właściwości malin i omówią kontrowersje wokół obecności mięsa w codziennej diecie.
Akcja Science SOS odbywa się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnnualFoodAgenda. Spotkania z naukowcami potrwają od 11 do 27 maja br. Rezerwacji można dokonać na stronie Instytutu PAN. Wszystkie wykłady odbywają się w formule online. Liczba miejsc ograniczona.