Słońce zawieszone nad horyzontem, przyjemnie rześki wiatr i grillowanie w gronie rodziny czy znajomych. Brzmi rewelacyjnie, prawda? Zanim jednak rzucimy jedzenie na ruszt swojego grilla, warto zapoznać się, jaki wybrać najlepiej. Rodzajów grillów jest kilka, a każdy z nich skierowany jest do innego użytkownika.
Przed zakupem grilla należy odpowiedzieć sobie na pytanie: jaki grill do…? Potrzebne kompaktowe rozwiązanie na taras niewielkich rozmiarów? Być może miejsca jest wystarczająco sporo, a samo urządzenie - im większe, tym lepsze?
Rodzaje grillów. Wyróżnić można grille elektryczny, gazowy, węglowy, oraz z pokrywą. Jaki grill wybrać?
Grill elektryczny jaki wybrać? Grill elektryczny okaże się strzałem dziesiątkę, jeśli namiastkę grillowania chcemy poczuć na balkonie. Przepisy jednoznacznie zabraniają rozpalania ognia na balkonie, zatem rozwiązanie elektryczne to godny rozważenia substytut. Grill elektryczny sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy musimy szybko uruchomić grill i utrzymać na długo stałą temperaturę. Bez dostępu do prądu, nici z pichcenia.
Odpowiednio przygotowane mięso w grillu elektrycznym będzie soczyste i chrupiące. Plusem jest nieprzywieranie do rusztu oraz równomiernie usmażenie. Przede wszystkim zaś mięso z grilla elektrycznego jest zdrowsze niż w przypadku tradycyjnego grilla - smażenie odbywa się bez tłuszczu.
Brak ognia to też brak dymu. To często właśnie argument decydujący, jeśli grillować chcemy na balkonie.
Jaki grill gazowy? Źródłem ognia w grillach gazowych będą palniki zasilane gazem. Grill nagrzewa się bardzo szybko, a temperatura pieczenia jest równa i stała na całej powierzchni rusztu. Możliwa jest też regulacja temperatury pokrętłami, analogicznie do kuchenki gazowej.
Grill gazowy nie bez powodu określany jest często jako król aromatycznych potraw. Jedzenie jest odgrodzone od palników aromatyzerem, czyli specjalną pofałdowaną blachą, na którą spływają soki i tłuszcz z jedzenia. Te z kolei parują, nadając potrawom charakterystyczny smak.
I tu warto zwrócić uwagę na wątek zdrowotny. Brak kontaktu mięsa z ogniem i dymem skutkuje mniejszą ilością szkodliwych substancji, dzięki czemu nasze grillowanie będzie o wiele zdrowsze.
O ile sam zakup odczujemy bardziej (grille gazowe są co do zasady droższe od innych rozwiązań), o tyle sama eksploatacja grilla gazowego jest znacznie tańsza niż w pozostałych wariantach.
Mimo opisanych wcześniej rozwiązań, w Polsce nadal króluje grill węglowy. Zapach dymu, załzawione oczy - bo zawiało - i skwierczący tłuszcz na żarzącym się brykiecie, czyli… niech tradycji stanie się zadość.
Grille węglowe są mobilne, w każdym momencie można je zabrać w każde miejsce. Potrzebne będą jednak worek węgla czy brykietu i podpałka. Wśród wad wymienić należy nierzadkie problemy z odpowiednim i równomiernym rozpaleniem. Na minus zaliczyć należy podpałki, w których zawarte są szkodliwe dla zdrowia substancje. Po grillowaniu, przychodzi czas na czyszczenie. To - w przypadku grilla węglowego - jest najbardziej uporczywe i czasochłonne.
Największą zaletą grilla z pokrywą jest możliwość utrzymywania stałej i równomiernej temperatury. Im dłużej utrzymamy żądaną temperaturę, potrawy upieką się znacznie szybciej dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza wewnątrz.