Piwo to jedno z najstarszych i najczęściej spożywanych napojów bezalkoholowych. Coraz popularniejsze są jednak piwa bezalkoholowe, dzięki braku procentów, klasyczny smak i właściwości zdrowotne. Ponadto dzięki zawartości przeciwutleniaczy i związków mineralnych bardzo dobrze także nawadnia. Ile kalorii ma piwo zero? Jak powstaje i czy jest zdrowe?
Zazwyczaj proces produkcji piwa bezalkoholowego nieznacznie różni się od tego, podczas którego wytwarzane są trunki alkoholowe. Podstawowymi składnikami są: drożdże, chmiel, woda oraz ziarna jęczmienia lub pszenicy, podobnie jak w przypadku piwa tradycyjnego. Różnica opiera się głównie na znaczącym wyeliminowaniu alkoholu, który wytworzył się w procesie alkoholowej fermentacji.
Piwo bezalkoholowe jest zdecydowanie zdrowszym produktem niż tradycyjne piwo. Nie zawiera alkoholu, jest mniej kaloryczne, zawiera sód, magnez i potas oraz pozytywnie wpływa na nieprzyjemne objawy menopauzy. Mimo kilku zalet, piwa bezalkoholowego wciąż nie można nazwać jednak zdrowym produktem.
W zależności od pochodzenia i sposobu produkcji piwo bezalkoholowe jest bogate w naturalne związki pochodzenia roślinnego zwane polifenolami. Nadają one napojowi charakterystyczny kolor i smak, ale jako antyoksydanty mają również właściwości ochronne i przynoszą organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Na przykład stanowią pożywkę dla bakterii żyjących w naszych jelitach.
Korzyści z umiarkowanego spożycia polifenoli znajdujących się w chmielu mogą odnieść szczególnie kobiety w okresie menopauzy. Badania sugerują, że związki te mogą przynieść tej grupie pewną ulgę w objawach przekwitania, w tym łagodzić uderzenia gorąca.
Piwo pszeniczne zawiera elektrolity, sód, potas i magnez (tego ostatniego ma około 15 razy więcej niż przeciętny napój izotoniczny!).Aby to udowodnić, przeprowadzono kilka badań m.in. nagrupie maratończyków. Wykazały one pozytywny „izotoniczny” wpływ piwa bezalkoholowego na nawodnienie.
Bezalkoholowe piwo pszeniczne może być również źródłem mikroelementów, w tym kwasu foliowego i witamin B6 i B12, chociaż jednocześnie ma z reguły stosunkowo wysoką zawartość węglowodanów.
Ile kalorii ma piwo bezalkoholowe? 100 ml takiego piwa ma 37 kcal - mowa o piwie "czystym" bez dodatków smakowych (dla porównania, tradycyjne piwo typu lager to 44 kcal/100 ml). Licząc kalorię pamiętajmy jednak, że zazwyczaj konsumpcja piwa nie kończy się na jednej butelce, a kilka małych piw bezalkoholowych to już kaloryczność porównywalna do burgera lub pizzy.
Warto zwrócić uwagę także na piwa smakowe, jak cytrynowe, pomarańczowe, o smaku mango czy wiśni, które są ostatnio bardzo popularne. Zawierają bardzo dużo cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego i mogą znacząco podnosić glikemię. Ponadto tego typu produkty będą miały znacznie więcej kalorii. Muszą więc ich unikać cukrzycy, osoby otyłe i chorujące na insulinooporność. Kolejną wadą piwa, niezależnie od tego, czy posiada alkohol, czy nie, jest bardzo wysoki indeks glikemiczny - aż 90-110.
Prowadzenie samochodu lub innego pojazdu po wypiciu piwa bezalkoholowego jest dopuszczalne i zgodne z prawem. Warunkiem jest konsumpcja piwa bezalkoholowego 0,0 proc. Umiar w konsumpcji piwa bezalkoholowego należy zachować zwłaszcza wtedy, gdy napój ma 0,5 proc. alkoholu. W wyniku konsumpcji kilku butelek może dojść do nagromadzenia we krwi niewielkich dawek etanolu, które zmniejszą czujność i bezpieczeństwo prowadzenia auta.
Piwo bezalkoholowe nie może być spożywane przez wszystkich. Przeciwwskazaniem jest na przykład:
• celiakia, ponieważ piwo jest produkowane z udziałem słodu jęczmiennego lub pszennego, nie należy do produktów bezglutenowych,
• dna moczanowa, ponieważ może prowadzić do napadu choroby,
• insulinooporność, hipoglikemia reaktywna, cukrzyca, ponieważ piwo ma wysoki indeks glikemiczny,
• wysoki poziom prolaktyny we krwi, ponieważ piwo nasila produkcję tego hormonu.