Od dzisiaj żłobki, oddziały przedszkolne w szkołach oraz inne formy wychowania przedszkolnego mogą być otwarte. Decyzja należy do organów prowadzących te jednostki, jednak muszą one w przypadku chęci powrotu do działalności, stosować się do wytycznych Ministra Zdrowia i GIS. Placówki mogą działać w formie zapewnienia opieki dla dzieci, a w miarę możliwości organizować zajęcia dydaktyczno-wychowawcze.
Będziemy monitorowali sytuację na bieżąco. Dane dotyczące otwartych 6 maja placówek otrzymamy od kuratorów oświaty pod koniec dnia. Wtedy będziemy wiedzieli, jak wygląda sytuacja w kwestii zapewnienia opieki dla dzieci, których rodzice wyrazili taką chęć
- powiedziała rzecznik Ministerstwa Edukacji Narodowej Anna Ostrowska.
Dyrektor placówki, która nie ma możliwości otwarcia od dzisiaj przedszkola musi poinformować o tym kuratora oświaty.
Ministerstwo oraz Główny Inspektor Sanitarny przygotowali szereg szczegółowych wytycznych, dotyczących m.in.organizacji opieki, higieny, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni, a także zalecenia dotyczące gastronomii.
W przypadku, gdy przedszkola nie mogą zapewnić opieki wszystkim dzieciom, pierwszeństwo mają dzieci pracowników systemu ochrony zdrowia, służb mundurowych, oraz pracowników handlu i przedsiębiorstw produkcyjnych, które realizują zadania związane z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem choroby COVID-19.
Najważniejsze wytyczne GIS dla jednostek realizujących program postaramy się streścić poniżej:
Pozostałe wytyczne dotyczą także m.in. obowiązkowego zakupu termometrów dla grup, zorganizowania siatki kontaktów do opiekunów dzieci, sposobu postępowania w przypadku nagłych objawów choroby u dziecka. Zaleca się przebywanie dzieciom na świeżym powietrzu na terenie placówki, przestrzegając jednocześnie przed spacerami grupowymi, np. do parku.
Ministerstwo zwraca też uwagę na odpowiednią higienę, czyszczenie i dezynfekcję pomieszczeń i powierzchni. Już przed wejściem do budynku powinien znajdować się płyn dezynfekujący wraz z informacją o obowiązkowym dezynfekowaniu rąk przez wchodzące osoby dorosłe. Pilnować też należy, by każdy rodzic czy opiekun miał rękawiczki ochronne, zakryty nos i usta.
Inne regulacje dotyczące tej kwestii to zalecenia, by:
Posiłki mają być wydawane na zmianę, po wyczyszczeniu blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie. Naczynia wielorazowe muszą być myte w zmywarce lub wyparzone, natomiast zamawiany catering w pojemnikach jednorazowych z jednorazowymi sztućcami. Dzieci nie mogą spożywać posiłków w innych miejscach.