Kasza jaglana jest bardzo bogata w witaminy. Jest smaczna i sycąca idealna na śniadanie, kolację w formie słodkiej czy do obiadu podana z mięsem. Z kaszą jaglaną można robić różne wariacje. Kisiel idealny na drugie śniadanie bądź podwieczorek.
Przygotowanie
Najpierw odmierz i wsyp suchą kaszę na sitko, a następnie przepłucz ją kilkakrotnie gorącą wodą (ta czynność pozbawi goryczy kaszy i będzie smaczniejsza). Następnie w garnku zalej kaszę wodą. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut aż woda wsiąknie. Po tym czasie zostaw garnek z kaszą pod przykryciem aż reszta wody wsiąknie do kaszy. W ten sposób będzie sypka.
Następnie całość lub część ugotowanej kaszy przełóż do blendera (musi być o bardzo dobrej mocy). Dołóż do tego obranego banana i zalej mlekiem najlepiej ciepłym. Wszytko razem zmiksuj na gęsty krem bez grudek. Przełóż do miseczek. Można udekorować owocami np. bananem, malinami, gruszką.
Smacznego