Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Kisiel z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest bardzo bogata w witaminy. Jest smaczna i sycąca idealna na śniadanie, kolację w formie słodkiej czy do obiadu podana z mięsem. Z kaszą jaglaną można robić różne wariacje. Kisiel idealny na drugie śniadanie bądź podwieczorek.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
coopmart, pixabay
  • pół szklanki kaszy jaglanej suchej
  • szklanka wody
  • 1 banan
  • pół szklanki mleka
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie

Najpierw odmierz i wsyp suchą kaszę na sitko, a następnie przepłucz ją kilkakrotnie gorącą wodą (ta czynność pozbawi goryczy kaszy i będzie smaczniejsza). Następnie w garnku zalej kaszę wodą. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut aż woda wsiąknie. Po tym czasie zostaw garnek z kaszą pod przykryciem aż reszta wody wsiąknie do kaszy. W ten sposób będzie sypka.

Następnie całość lub część ugotowanej kaszy przełóż do blendera (musi być o bardzo dobrej mocy). Dołóż do tego obranego banana i zalej mlekiem najlepiej ciepłym. Wszytko razem zmiksuj na gęsty krem bez grudek. Przełóż do miseczek. Można udekorować owocami np. bananem, malinami, gruszką.

Smacznego

 



Źródło: niezalezna.pl

#kasza jaglana #kisiel z kaszy #jak gotować kasze jaglaną

redkacja