Jak komisje śledcze zdemaskowały głupotę polityków od ośmiu gwiazdek Czytaj więcej w GP!

Potrawy Wigilijny w różnych regionach Polski

Według tradycji na Wigilijnym stole powinno znajdować się 12 potraw. Dania różnią się w poszczególnych regionach Polski.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Photo Mix, pixabay

Mazowsze: barszcz czerwony lub zupa grzybowa

Śląsk: zupa siemieniotka, babówka, makówka

Lubelszczyzna: kutia, kulebiak, karp wędzony lub w galarecie

Pomorze i Kaszuby: smażone ryby, śledzie z ziemniakami, zupa śledziowa, makowiec, zupa brzadowa z kluskami.

Podlasie: bigos z kiszonej kapusty, ryba po grecku, zupa grzybowa i do picia kompot z suszu

Podhale: bryndzylki (pierogi z bryndzy i ziemniaków oraz farszu z wędzonym oscypkiem)

Małopolska: żur z grzybami i gotowany groch – sam lub z dodatkiem kapusty, zupa migdałowa

Wielkopolska: zupa owocowa z suszonych śliwek i jabłek, zupa konopna, grochowa i smażony karp.

 



Źródło: niezalezna.pl

#potrawy Wigilijne #tradycje Wigilijne #co na stół na Wigilię

ms