Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!
Z OSTATNIEJ CHWILI
Rząd Izraela zatwierdził porozumienie z palestyńskim Hamasem w sprawie zawieszenia broni w Strefie Gazy oraz uwolnienia zakładników • • •

Tradycyjne potrawy wigilijne i kolędy – święta białoruskich Polaków

"Pielęgnujemy tradycje, które zachowały się w naszych domach. Na stole stawiamy 12 potraw, łamiemy się opłatkiem, śpiewamy kolędy po polsku" – opowiada Leonarda Szukieć z Sopoćkiń na Grodzieńszczyźnie.  "Po kolacji wigilijnej obowiązkowo idziemy na pasterkę. W różnych miejscach, zwłaszcza w miastach, często odprawiana jest wcześniej, ale u nas, w Sopoćkiniach, zawsze jest o północy" – dodaje Lucyna Ostrowska.

Przygotowujemy potrawy, które gotowały nasze mamy, a wcześniej babcie. To oczywiście dania z ryb, kapusta z grzybami, zupa grzybowa. Oczywiście robimy też kutię, dla nas to tradycyjne danie.

– opowiada Jadwiga Giedroyć.

Jak powiedziała prezes Związku Polaków na Białorusi (ZPB) Andżelika Borys, dla Polaków mieszkających na Białorusi tradycje świąteczne to ważny element tożsamości nie tylko religijnej, ale także narodowej, to sposób na pozostanie w łączności z Polską.

W okolicach świąt swoje spotkania opłatkowe organizują wszystkie oddziały ZPB, wigilijne spotkania odbywają się także w szkołach społecznych przy ZPB.

 – dodaje Borys. I zwraca uwagę, że na zachodzie Białorusi, gdzie mieszka najwięcej Polaków, tradycje świąteczne są praktycznie zbieżne z tymi znanymi w Polsce.

W naszej szkole każda klasa przygotowuje własną wigilię. Chcemy w ten sposób podtrzymywać tradycje i uczyć dzieci o nich - zaznacza  prezes Polskiej Macierzy Szkolnej na Białorusi Stanisław Sienkiewicz, mówiąc o przygotowaniach do świąt w prowadzonym przez tę organizację Liceum Społecznym im. Elizy Orzeszkowej w Grodnie.

Białoruska tradycja wigilijna jest bardzo podobna do polskiej, chociaż dania podawane na stół trochę się różnią. Króluje kutia (danie z kaszy z miodem, rodzynkami i owocami), przyrządza się także różnego rodzaju bliny, potrawy z ryb solonych, smażonych, wędzonych, marynowanych; na stół trafiają też grzyby i słodkie postne przysmaki, kisiel i kompoty.

Na Białorusi "tradycyjnie podawany był barszcz lub zupa grzybowa" - opowiada Tacciana Kucharonak z Instytutu Sztuki, Etnografii i Folkloru Akademii Nauk.

Głównym daniem była ryba, na stole pojawiał się też śledź, kapusta, buraki, dania z grzybów (...). Podawano placki z makiem, słone naleśniki z makiem i miodem, a do picia – kompot owocowy, kisiel i kwas chlebowy. 

– wyjaśnia etnografka. Bożonarodzeniową tradycją jest także śpiewanie kolęd, w których głównymi postaciami są trzej królowie, anioły, Herod, diabeł i śmierć.

W wielu rodzinach na Białorusi Boże Narodzenie obchodzone jest dwa razy – najpierw 25 grudnia, a następnie 7 stycznia, w dniu prawosławnego święta. Obie daty to dni wolne od pracy.

 



Źródło: pap.pl

#Białoruś #zwyczaje wigilijne #tradycyjne potrawy

redakcja