Japonia to kraj, którego mieszkańcy żyją najdłużej na świecie. Mężczyźni dożywają średnio 80 lat (dla porównania w Polsce 73 lat), a kobiety 87 lat (w Polsce 81 lat). W tym roku liczba osób, które ukończą 100 lat, wynosi w Japonii 60 tys., z tego 87 proc. stanowią kobiety. Uważa się, że do roku 2050 liczba stulatków w Kraju Kwitnącej Wiśni może wynieść aż... 272 tys. W czym tkwi sekret długowieczności Japonek?
Na pewno mieszkańcom Kraju Kwitnącej Wiśni pomagają geny. Badania sugerują, że Japończycy żyją dłużej dzięki genowi DNA 5178 i genotypowi ND2–237Met.
Ale z pewnością do długowieczności przyczynia się również zbilansowana dieta. Przede wszystkim Japonki się nie objadają. Jak twierdzi Naomi Moriyama, współautorka książki pt. „Japonki nie tyją i nie starzeją się – sekrety tokijskiej kuchni mojej Mamy”,
mieszkanki Kraju Kwitnącej Wiśni jedzą aż o jedną trzecią mniej kalorii niż Europejki czy Amerykanki. Każdy, kto choć raz kosztował kuchni japońskiej, delektował się pięknie udekorowanymi, ale miniaturowymi daniami. Ten rozmiar mini ma sens – pomaga w zachowaniu umiaru.
Japonia ma najniższy wskaźnik otyłości wśród krajów rozwiniętych. Naomi Moriyama uważa, że Japonki są zdrowe i żyją dłużej nie tylko dzięki genom i dyscyplinie w jedzeniu, ale i temu, co stanowi podstawę diety.
Więcej w "Gazecie Polskiej Codziennie".
Źródło: Gazeta Polska Codziennie
Hanna Shen