Zespół badawczy z Instytutu nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, we współpracy z innymi polskimi ośrodkami naukowymi, od kilkunastu lat analizuje prozdrowotne właściwości beta-glukanów, czyli polisacharydów pozyskiwanych z owsa.
Naukowcy wykazali duży potencjał leczniczy tych związków. Cukry złożone uzyskane z owsa łagodzą stany zapalne jelit, sprzyjają regeneracji błony śluzowej żołądka i hamują rozwój nowotworów jelita grubego.
Badacze testują obecnie działanie beta-glukanów u świni domowej i na hodowlach komórek z ludzkiego jelita grubego. Badania przedkliniczne pozwolą określić, czy te substancje mogą być skutecznie wykorzystane jako nutraceutyki – składniki żywności, które łączą wartości odżywcze z właściwościami leczniczymi.
Jeśli wyniki tych badań potwierdzą nasze wcześniejsze obserwacje, beta-glukany z owsa mogą stać się nieinwazyjną, naturalną metodą wspomagania leczenia chorób jelit
– powiedziała prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, kierownik badań.
Jej zespół ma nadzieję, że nadchodzi nowa era w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, a nowe odkrycia przyniosą ulgę pacjentom na całym świecie. Kolejne etapy badań mogą otworzyć drogę do zastosowania beta-glukanów w codziennej praktyce klinicznej i dietetycznej.
Nowotwór jelita grubego to jeden z najczęściej diagnozowanych w Polsce. Szczególnie są na niego narażenie mężczyźni, którzy ukończyli 60 rok życia. Niestety, coraz częściej chorują także młodsze osoby.
Rocznie w Polsce na tę zabójczą chorobę umiera ponad 12 tys. ludzi. Natomiast specjaliści diagnozują co roku ponad 20 tys. nowych przypadków.
Na świecie rak jelita grubego jest wykrywany co roku u 1,8 mln osób. Pod względem śmiertelności zajmuje drugie miejsce, zaraz po raku płuc.
Do najczęstszych objawów nowotworu jelita grubego zaliczamy: