Jak naturalnie i w domowym zaciszu wyczyścić piekarnik? Brudny piekarnik to często zmora każdego miłośnika gotowania. Im częściej pieczemy, tym częściej dochodzi do zabrudzeń, często takich, których ciężko nam się pozbyć. Jednak istnieje kilka sprawdzonych, domowych sposobów na czyszczenie piekarnika. Jeśli nie chcemy stawiać na chemię, warto zapoznać się z ich zamiennikami!
Piekarnik to jedno z podstawowych urządzeń w każdej kuchni, z którego najczęściej korzystamy. Regularne w jego wnętrzu gromadzą się przypalone resztki jedzenia czy tłuszcz, który osadza się na szybie piekarnika. Niestety blacha, ruszt i szyba wewnątrz zbierają różnego typu nieczystości. Za każdym kolejnym razem podczas pieczenia brud zasycha i staje się coraz trudniejszy do usunięcia. Zanieczyszczenia osadzają się na wszystkich elementach urządzenia, niezależnie od trybu pieczenia.
Systematyczne czyszczenie piekarnika pozwala pozbyć się nie tylko zaschniętego tłuszczu, ale również wszelkich innych niechcianych nieczystości. Jeżeli będziemy regularnie myć piekarnik, oszczędzimy sobie zachodu z grubym sprzątaniem. W ten sposób zatroszczymy się o to, aby jedzenie, które trafia na nasz stół, było przyrządzane w sterylny sposób i pachniało aromatem poszczególnych składników.
Zanim podpowiemy, jak umyć piekarnik, najpierw kilka ważnych zasad, które powinno się znać, zanim przystąpi się do czyszczenia. Przede wszystkim, piekarnik powinien być zimny. Nawet widząc świeże zabrudzenia, należy zatem poczekać, aż całkowicie ostygnie i dopiero przystępować do pracy. Czas pojawienia się tłustych zabrudzeń nie jest jednak bez znaczenia. Trochę inaczej czyści się plamy i osady, które powstały wczoraj, a inaczej zabrudzenia, które mają wiele tygodni.
Jak umyć piekarnik bez środków chemicznych? Jak wyczyścić piekarnik domowymi sposobami? By osiągnąć idealną czystość i blask w urządzeniu, nie musisz decydować się na silną i szkodliwą chemię. Wykorzystanie mocnych detergentów wymaga wyjątkowo dokładnego umycia piekarnika po zakończeniu czyszczenia. Jeżeli substancje myjące pozostaną na powierzchni, pod wpływem gorącej temperatury powstaną szkodliwe opary. Ich wdychanie jest wyjątkowo niebezpieczne. Szkodliwe jest także spożywanie potraw, w które będą wnikać toksyny podczas używania piekarnika.
Pierwszą sprawdzoną metodą jest czyszczenie piekarnika za pomocą sody oczyszczonej, wody i płynu do mycia naczyń. Rozsyp sodę na całej powierzchni. Ścianki boczne i powierzchnię górną możesz nieznacznie zwilżyć, by środek trzymał się płaszczyzny – powstanie gęsta biała pasta. Pozostaw sodę na przynajmniej kilka godzin. Następnego dnia przy pomocy gąbki i ciepłej wody zmyj całość, pocierając mocniej w miejscach, w których zabrudzenia są większe.
Innym sprawdzonym sposobem jest umycie piekarnika przy wykorzystaniu funkcji termoobiegu. Do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia wlej wodę z dodatkiem octu. Następnie podgrzewaj piekarnik do temperatury około 180 stopni. Po godzinie zaschnięte plamy i brud powinien na tyle zmięknąć, że będziesz go wstanie usunąć przy pomocy łopatki, ścierki lub gąbki.
Pasta z sody oczyszczonej i octu to domowa alternatywa dla chemicznych środków czyszczących do grilli i piekarników. Pozostawiona na kilka godzin pomoże rozpuścić tłustą i lepką warstwę ze ścianek urządzenia. Roztwór octu z wodą doczyści zaś kratki i blachy wyjęte z piekarnika. Mieszankę można wlać do butelki ze spryskiwaczem, wówczas stosowanie jej na większych powierzchniach będzie wygodniejsze.
Jak czyścić piekarnik bez szorowania? Wykorzystaj kostkę do zmywarki! Wrzuć kostkę do blaszki lub naczynia żaroodpornego i zalej wodą mniej więcej do połowy wysokości kostki. Tak przygotowane naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 100°C i zostaw na ok. 2 godziny. Kiedy piekarnik wystygnie, dokładnie umyj jego wnętrze zwilżoną ściereczką.
Zdarza się, że wybrane modele piekarników posiadają funkcję samooczyszczenia. Jeżeli wyjątkowo nie lubisz samodzielnie czyścić urządzeń kuchennych, podczas wyboru piekarnika wybierz taki, który ją posiada. Ułatwisz sobie w ten sposób codzienne funkcjonowanie i skrócisz czas, niezbędny do sprzątania.
Najbardziej znane, automatyczne sposoby na czyszczenie piekarnika, to:
• czyszczenie parowe – w piekarnikach parowych po uruchomieniu tego programu parująca woda zmiękcza wszelkie zabrudzenia do tego stopnia, że po zakończeniu programu wystarczy przetrzeć wnętrze piekarnika za pomocą szmatki. To po prostu bardziej profesjonalna wersja czyszczenia za pomocą wody, który opisaliśmy wcześniej.
• Czyszczenie katalityczne – oznacza uruchomienie specjalnej funkcji, która nagrzewa wnętrze piekarnika do temperatury ok. 200 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura prowadzi do dopalania katalitycznego, czyli spalania resztek tłuszczów i osadów.
• Czyszczenie pyrolityczne – metoda podobna do katalizy, z tą różnicą, że temperatura jest jeszcze wyższa (ok. 400stopni), a zabrudzenia spalają się na popiół.