Sezon na grzyby jest w pełni, co oznacza obfitość leśnych zbiorów. Aby cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok, warto nauczyć się, jak suszyć je w domu. Suszenie grzybów to nie tylko sposób na zachowanie ich świeżości, ale także na skoncentrowanie i wzmocnienie ich smaku i aromatu. Istnieje kilka popularnych metod suszenia grzybów, które pozwolą ci cieszyć się nimi przez długi czas. Dzięki temu będziesz mógł dodać suszone grzyby do różnych dań, takich jak gulasz, pierogi z kapustą czy zupa grzybowa, kiedy tylko zechcesz.
Wybierając się na grzybobranie lub kupując zebrane grzyby od sprawdzonych grzybiarzy, warto zwrócić uwagę na to, czy grzyby faktycznie będą nadawały się do suszenia. Jakie grzyby suszyć? Grzyby, które mają zostać ususzone muszą być koniecznie świeże, bez żadnych oznak psucia i nierobaczywe. Ich wielkość również nie pozostaje bez znaczenia. Nie mogą być zbyt małe, bo suszenie grzybów i tak zmniejszy ich rozmiar – małe można zamarynować. Lepiej zrezygnować również z grzybów o wilgotnej skórce (np. maślaków). Najlepsze w smaku grzyby suszone to borowiki, koźlarze, podgrzybki i smardze – ususzone zachowają swoje walory smakowe. Do ususzenia nadadzą się także kurki oraz kanie, które będą ciekawym dodatkiem do różnych potraw.
Istnieje kilka metod suszenia grzybów, z których możesz wybierać. Grzyby wysuszysz:
Jest to proces najbardziej długotrwały i godny polecenia jedynie w przypadku pięknej, słonecznej pogody. Zakładając niską wilgotność powietrza i słoneczną pogodę trwa on kilka dni. Efekt zostanie osiągnięty, gdy grzyby staną się elastyczne oraz twarde. Grzyby podczas suszenia na słońcu należy ułożyć na przepuszczalnym podłożu jak sitko lub siatka i przykryć oddychającą tkaniną (gaza), żeby nie brudziły się i nie dostawały się tam dodatkowe szkodniki.
Suszenie grzybów w piekarniku trwa do kilku godzin. Grzyby odpowiednio oczyszczone kładziemy na ruszcie lub lepiej (by grzyby nie spadały) na tacce – możemy tackę dodatkowo zabezpieczyć papierem do pieczenia. Układamy je, zachowując lekki odstęp, żeby gorące powietrze mogło je owiewać. Istotna jest temperatura – ok. 50 stopni Celsjusza, najlepiej z termoobiegiem. Istotne jest też odprowadzenie wilgoci – w tym celu warto suszyć grzyby przy uchylonych drzwiczkach. Wtedy para swobodnie będzie uchodzić na zewnątrz.
Gdy jesteśmy poza domem i suszarka oraz piekarnik odpadają a pogoda dodatkowo nie rozpieszcza i nie mamy możliwości suszyć grzybów na słońcu – warto jest nawlec grzyby na nitkę w odpowiedniej odległości między poszczególnymi kawałkami i podwiesić w pobliżu źródła ciepła. To także ekonomiczna alternatywa, gdy i tak ogrzewamy pomieszczenie. Przygotowujemy grzyby tnąc je w cienkie paski, które łatwiej będą się suszyć. Wada: nie jest to rozwiązanie dla małych okazów grzybów – kurcząc się i susząc mogłyby spadać z nitki.
Czas suszenia grzybów zależy od wybranej metody i rodzaju grzybów. Zazwyczaj trwa to od kilku godzin do kilku dni. Grzyby są gotowe, gdy stają się kruche i suche. Upewnij się, że są dokładnie wysuszone, aby uniknąć pleśni.
Aby zachować suszone grzyby w jak najlepszym stanie, musisz przestrzegać kilku ważnych zasad dotyczących przechowywania. Oto kilka wskazówek: