Mięta wykorzystywana jest od pokoleń. Począwszy od właściwości leczniczych, aż po mnogie zastosowania w kuchni. Bo… kto z nas odmówiłby sobie szklanki zimnej wody z miętą i cytryną w upalny dzień?! Podpowiadamy, jakie są rodzaje mięty, jak używać jej w domu, ale też jakie mogą być negatywne skutki picia mięty.
Mięta sięga niepamiętnych czasów. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy już w Starym Testamencie. Polecana była przez Świętą Hildegardę. W przeszłości mięta miała szerokie zastosowanie wśród ludowych lekarzy. Zioło bogate jest w rozmaite sole mineralne, olejki eteryczne, witaminy czy kwasy organiczne. Jej popularność wynika również z niewymagającej uprawy.
Ten gatunek sprawdzi się w walce przy zaburzeniach trawienia, wolnej przemianie materii. Zwalcza również wzdęcia oraz bóle brzucha o rozmaitych podłożach. Mięta pieprzowa sprawdzi się u osób z zespołem jelita drażliwego, podczas zapalenia dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby i jelit. Nie zaszkodzi też profilaktyczne stosowanie mięty. Pieprzowa pobudzi apetyt, ukoi nerwy czy zażegna ból mięśni i stawów.
Mięta pieprzowa jest łatwa w uprawie, odporna na mróz oraz zawiera w swoim składzie szereg olejków eterycznych.
Szereg badań potwierdza, że mięta pieprzowa ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwutleniające, a nawet przeciwnowotworowe.
Szereg korzyści, wynikających z przyjmowania mięty, nie jest zalecany każdemu. Zioło może być niebezpieczne dla małych dzieci, kobiet w ciąży oraz alergików. Jeśli masz wątpliwości, czy możesz spożywać napary z mięty, warto skonsultować się wcześniej z lekarzem. Ponadto, zaleca się umiar. Miętę można „przedawkować”! W domowej kuracji zaleca się zatem ostrożność i wyważoną ilość spożywanych naparów.
Mięta obniża też stężenie glukozy we krwi, dlatego przy stosowaniu mięty powinni szczególnie pilnować się cukrzycy.
Tutaj rozwiązań jest cała masa. W dobrze zaopatrzonej aptece znaleźć można mięta na trawienie, olejki do inhalacji, rozmaite herbaty czy liście uzupełniające inne specyfiki, wspomagające powrót do zdrowia.
Co ciekawe, mięta znajduje się też w wielu pastach do zębów dla dorosłych. Właśnie to zioło odpowiada za nutę mentolu.
Ponadto, mięta ukoi całe ciało po ciężkim dniu w pracy czy na uczelni. Tu warto sięgnąć po balsamy, żele oraz kremy z dodatkiem mięty. Okłady z mięty sprawdzą się podczas migreny i bólów mięśniowych.
Te mogą pojawić się, gdy spożyjemy zbyt dużo naparu bądź zignorujemy oczywiste przeciwwskazania. Do skutków ubocznych przyjmowania mięty można zaliczyć refluks, podrażnienie błony śluzowej żołądka, a nawet skurcz krtani i oskrzeli. Lekarze często słyszą pytanie, czy mięta szkodzi na wątrobę. Odpowiedź zaskakuje pozytywnie, wszak zioło wspiera jej działanie.
Inne skutki uboczne to reakcja alergiczna czy bezsenność.
Jak wspomnieliśmy na początku, mięta to nie tylko właściwości lecznice. Z powodzeniem sprawdzi się jako przyprawa i atrakcyjny dodatek do szeregu dań. Oto kilka pomysłów:
Sos do sałatek z owoców z dodatkiem mięty – garść liści mięty zmieszaj z łyżką miodu, sokiem z limonki, dodaj odrobinę oliwy. Użyj blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mięta na grillu – posyp ziołem pieczoną cukinię albo bakłażana. Dodaj do tego oliwy i tymianku.
Śniadaniowa bomba witaminowa – w blenderze zbierz banana, szklankę soku pomarańczowego, łyżeczkę brązowego cukru, trzy łyżki jogurtu naturalnego. Do tego wszystkiego dorzuć listki mięty.