Syrop z cebuli – zastosowanie
Syrop z cebuli to naturalny lek na wiele dolegliwości.
Kaszel
Syrop cebulowy jest polecany w przypadku problemów z gardłem, a także przy zapaleniu tchawicy, krtani, oskrzeli i płuc. Albowiem zmniejsza ilość śluzu oraz zapobiega jego powstawaniu, co jest szczególnie pomocne w uporczywym kaszlu. Syrop z cebuli jest także skuteczny w łagodzeniu kaszlu suchego, ponieważ wydzielina w oskrzelach staje się płynna i łatwiejsza w odkrztuszaniu. Ponadto syrop cebulowy łagodzi objawy przy infekcji migdałków, rozszerza oskrzela oraz łagodzi obrzęk śluzówek.
Katar i przeziębienie
Syrop z cebuli dzięki ostremu smaku przyśpiesza krążenie krwi oraz wzmaga pocenie, co sprawdzi się przy przemarznięciu, przeziębieniu czy grypy. Syrop również może obniżać gorączkę.
Zapalenie ucha
Syrop z cebuli działa przeciwzapalnie dzięki składnikom naturalnie występujących w cebuli. Wykorzystywany jest także przy zapaleniu ucha. Niektórzy nasączają wacik i stosują jako okład w celu zmniejszenia i łagodzenia objawów towarzyszących.
Angina
Domowym sposobem na anginę, której towarzyszy ból gardła, jest kilkakrotne spożywanie po łyżeczce syropu z cebuli. Oprócz złagodzenia bólu wzmacnia on także odporność organizmu.
Syrop z cebuli — skład
Najczęściej syrop z cebuli przygotowuje się z cebuli i cukru. Jednak część przepisów zawiera także czosnek. Jednak rzepisów na syrop z cebuli jest mnóstwo, a oto kilka przykładów:
-
Syrop z cebuli i czosnku,
-
Syrop z cebuli, miodu i cytryny,
-
Syrop z cebuli i buraka,
-
Syrop z cebuli, czosnku, imbiru, cytryny, goździków, miodu i cynamonu,
-
Syrop z cebuli i cytryny,
-
Syrop z cebuli i miodu.
Syrop z cebuli - działanie
Jak działa syrop z cebuli i na co pomaga?
-
ma silne właściwości dezynfekcyjne oraz kojące,
-
jest bogaty w witaminy A, B1, B2, C i PP,
-
zawiera cynk – który poprawia odporność,
-
selen – zapobiega miażdżycy,
-
fosfor i wapń – działanie wzmacniające kości,
-
dzięki wysokiej zawartości witamin, substancji odżywczych i żelaza można go stosować w leczeniu anemii,
-
zwalcza zakażenia, przeziębienia, ale również można go stosować w leczeniu chorób pęcherza i układu moczowego,
-
zmniejsza katar.
Syrop z cebuli – jak przygotować?
Syrop z cebuli to naturalny środek przeciwkaszlowy. Jego receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przepisów na syrop jest wiele, a najczęściej łączy się z produktami, które wykazują podobne działanie, np. czosnek stymuluje odporność, cebula działa przeciwbakteryjnie i przeciwkaszlowo oraz przeciwzapalnie imbir. Produkty te są klasycznymi i sprawdzonymi składnikami łagodzącymi i skracającymi czas przeziębienia i grypy.
Składniki:
- 1-2 średnie cebule,
- 1-3 główki czosnku,
- 1 średni imbir,
- 3-4 szklanki surowego cukru trzcinowego,
- 1 litrowy słoik.
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój cebulę, czosnek i imbir bardzo cienko.
- Na dnie słoika ułóż naprzemiennie plasterki cebuli, czosnku i imbiru.
- Wsyp cukier na mieszankę cebuli, aż do przykrycia cebuli.
- Następnie dodaj kolejną grubą warstwę cebuli, czosnku i plasterków imbiru, a następnie wsyp cukier. Czynności te powtarzaj naprzemiennie aż do napełnienia słoja.
- Szczelnie zamknij pokrywkę.
- Po 4 godzinach syrop będzie gotowy.
Dawkowanie syropu z cebuli
Cebulowy syrop można spożywać od dwóch do trzech razy dziennie po jednej łyżce. Dla dziecka warto podawać 5 ml syropu od dwóch do trzech razy dziennie jako wsparcie w walce z chorobą. Najlepiej jest podawać go chwilę po posiłku. Wówczas będzie on powoli spływał przez gardło, a więc jego ochronne działanie wydłuży się. Dla osób, które nie przepadają za jego smakiem - można go mocno schłodzić. Wówczas będą one mniej intensywne. Syrop z cebuli wspiera leczenie grypy i innych infekcji wirusowych, którym towarzyszą suchy czy mokry kaszel.
Skutki uboczne
Syrop cebulowy mimo, że jest z naturalnych i prozdrowotnych składników, to nie każdy może go spożywać. Dłuższe stosowanie syropu z cebuli powinno zostać skonsultowane z lekarzem w przypadku osób borykających się z ostrym nieżytem żołądka i jelit oraz z niskim ciśnieniem krwi. Zbyt duża ilość związków z cebuli może prowadzić do podrażnienia śluzówki jamy ustnej czy żołądka w przypadku wrażliwych osób. W niektórych przypadkach może dochodzić do obciążenia wątroby, jeśli ktoś zacznie stosować duże ilości syropu z cebuli. Dla takich osób zaleca się przygotowywanie syropu z gotowanej, a nie surowej cebuli.
Źródło: medonet.pl, niezalezna.pl
Natalia Wasilewska