Oto kilka wskazówek, jakie wina podać na świąteczny stół by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy świątecznym stole.
Pamiętajmy, że rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem są tylko teorią. Próbujmy różnych połączeń i nie ograniczajmy się do standardowych par, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak i pasować do innego stylu wina. Jeśli jednak zależy nam, by zaplanować wszystko „od A do Z” to przydadzą się poniższe wskazówki dotyczące najbardziej popularnych, świątecznych składników:
• Do śledzi pasuje sherry, grüner veltlinera, lub półwytrawny riesling.
• Muscat i riesling spätlese możemy połączyć z pasztetem lub terriną.
• Duszona kapusta oraz smażone bądź pieczone ryby dobrze komponują się zarówno wytrawnym rieslingiem jak i furmintem.
• Wina z regionu Rioja na bazie szczepu tempranillo pasują do potraw z grzybami.
• Schab ze śliwką będzie dobrze smakował w towarzystwie z cabernet sauvignon, primitivo i carménère.
• Do wołowiny podajmy syrah, cabernet sauvignon i argentyński malbec.
• Pinot noir, tempranillo i nebbiolo dobrze komponują się z kaczką i gęsiną.
• Do dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji jak monastrell.
• Wina deserowe na bazie szczepów muscat i furmint podajemy do makowców, serników
i innych świątecznych deserów.
Świąteczny stół wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego warto zadbać również o odpowiednie kieliszki do wina. Nie trzeba jednak od razu kupować kilku, do danego rodzaju wina. Wystarczy nam jeden kieliszek ze średniej lub wyższej półki cenowej, z cienkiego szkła i szeroką czaszą, ponieważ właściwie każde wino potrzebuje nieco miejsca, aby uwolnić swoje aromaty. Pamiętajmy również, by kieliszek z winem trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. Podgrzewanie go dłonią zmienia na niekorzyść walory smakowe napoju. Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino do kieliszka nie dotykać butelką do szkła.