Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Kulinarny skarb ukryty w pieczarkach. Sprawdzone przepisy

Ruszyła kampania "Europejskie pieczarki, ukryty skarb", która promuje walory smakowe i różnorodność tekstur europejskich pieczarek. Te pyszne grzyby są owocem odpowiedzialnej i lokalnej uprawy, co udało się przekonać podczas wizyty w rodzinnej pieczarkarni.

Kulinarny skarb ukryty w pieczarkach. Sprawdzone przepisy
Kulinarny skarb ukryty w pieczarkach. Sprawdzone przepisy
Jess Loiterton/pexels
  • Polska jest największym producentem pieczarek (Agaricus bisporus) w Europie. W 2022 roku w kraju wyprodukowano ponad 300 000 ton grzybów.
  • Co trzecia pieczarka na europejskim stole wyrosła i została ręcznie zebrana w Polsce.
  • Pieczarki są uprawiane w zamkniętych halach, w ściśle kontrolowanych warunkach, co sprawia, że są dostępne przez cały rok w doskonałej jakości. Nie są więc sezonowym produktem.
  • Pieczarki są produkowane lokalnie i zrównoważenie, co minimalizuje zużycie wody.
  • Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę D, białko, a jednocześnie nie zawierają soli ani tłuszczu.
  • Pieczarki to doskonałe źródło smaku umami.

Pieczarka to grzyb kapeluszowy z rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae). Jest to grzyb jadalny, który jest powszechnie uprawiany i spożywany na całym świecie. Pieczarki są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, w tym białko, błonnik, witaminy i minerały.

Pieczarki są jednym z najpopularniejszych grzybów na świecie. Są uprawiane na dużą skalę w wielu krajach, w tym w Polsce. Pieczarki można kupić w świeżej, mrożonej, suszonej lub konserwowej postaci. Są dość wszechstronnym grzybem, który można przygotować na wiele sposobów. Można je smażyć, gotować, piec, dusić, marynować, a nawet jeść na surowo. Są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, takich jak zupy, sałatki, dania główne i przekąski.

Pieczarki mają wiele właściwości zdrowotnych. Są dobrym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Pieczarki zawierają również przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami.

Pieczarki to nie tylko wyjątkowy smak, ale także dostępność przez cały rok. Są idealne dla całej rodziny, w tym dla dzieci. Dla mnie smak pieczarek towarzyszy od zawsze, od czasów dzieciństwa. Babci Tereski domowe pierogi z pieczarkami były niezapomniane. To wspomnienie niepowtarzalnego smaku chcę przekazać moim córkom.

– mówi Monika Mrozowska, ambasadorka kampanii „Europejskie pieczarki, ukryty skarb”.

Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki to bardzo zdrowy produkt, który zawiera wiele cennych składników odżywczych. Są niskokaloryczne, a przy tym bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały.

TOP 5 powodów, dla których warto jeść pieczarki:

  • Dobre źródło białka. Pieczarki są dobrym źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni.
  • Bogate w błonnik. Błonnik pomaga regulować pracę jelit i zapobiegać zaparciom.
  • Źródło witamin i minerałów. Pieczarki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, fosfor i inne.
  • Mają właściwości przeciwutleniające. Pieczarki zawierają przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami.
  • Mogą obniżać poziom cholesterolu. Badania wykazały, że regularne spożywanie pieczarek może obniżać poziom cholesterolu LDL (złego) w organizmie.

Pieczarki można jeść na wiele sposobów. Można je smażyć, gotować, piec, dusić, marynować, a nawet jeść na surowo. Są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, takich jak zupy, sałatki, dania główne i przekąski.

  • Pomysły na potrawy z pieczarkami:
  • Pieczarki duszone z cebulą i czosnkiem
  • Pieczarki z kurczakiem w sosie śmietanowym
  • Pieczarki faszerowane
  • Pieczarki na grillu
  • Pieczarki w panierce
  • Pieczarki na parze
  • Pieczarki z serem
  • Pieczarki w jajecznicy
  • Pieczarki w sałatce

Pieczarki to zdrowy i smaczny produkt, który można włączyć do codziennej diety.

Przepis na ramen z pieczarkami

W ramach kampania „Europejskie pieczarki, ukryty skarb”, Grzegorz Łapanowski, ekspert kampanii zachęcają do odkrywania różnorodnych i smacznych dań, jakie można przyrządzić z pieczarek. To nie tylko pyszny grzyb, ale także źródło inspiracji w kuchni, które warto eksplorować.

PRZEPIS - Vegan miso ramen
Bulion
Składniki:

  • ok. 1.5 l
  • 2 marchewki 300 g
  • 1/2 selera 150 g
  • 1 pietruszka 100
  • 1 por 200 g
  • 10 pieczarki 300 g
  • 2 cebule 200 g 
  • suszone grzyby - kilka sztuk 30 g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • sos sojowy

Przygotowanie:

Suszone grzyby namaczamy. Pieczarki oczyszczamy lub myjemy. Warzywa myjemy dokładnie. Obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, seler, pietruszkę, pieczarki i cebule delikatnie solimy i skrapiamy olejem rzepakowym, a następnie pieczemy w piekarniku do lekkiego zazłocenia ok 1h w temperaturze 190o C. Upieczone warzywa i namoczone grzyby i pieczarki przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by dokładnie przykryła warzywa. Bulion gotujemy ok. 1 h. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany por i gotujemy jeszcze ok. 15 min. Cały czas uzupełniamy wodę tak, by przykrywała warzywa. Po upływie 15 min wyłączamy grzanie przykrywamy garnek i odstawiamy do ostygnięcia i naciągnięcia. Studząc zawsze między dno garnka a blat stalowy, lub deskę wkładamy łyżkę. Bulion, który stoi na łyżce jest okalany przez chłodne powietrze i lepiej stygnie. 
Ostygnięty bulion przecedzam i doprawiam solą i sosem sojowym. 

Dodatki 

  • 1 porcja
  • 1 porcja makaron do ramenu lub cienki makaron jajeczny gniazdka
  • 12 g Miso na 300 ml bulionu
  • Szczypta chili
  • 3 g świeżego tartego imbiru
  • 1 łyżeczka dobrego oleju sezamowego
  • ew. namoczone wakame, mała garść rukoli
  • 1 jajko gotowane 6.30 min.
  • Łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • Kiełki słonecznika 
  • Tofu - pokrojone w kostkę - chętnie silken
  • Pieczarka pokrojona w cienkie płatki
Z reguły przygotowuję 1 porcje. Gotuję makaron wedle instrukcji na opakowaniu. Bulion - ok. 300 g podgrzewam, dodaję do niego utarty czosnek, ze szczyptą chili i tarty imbir, olej sezamowy. Ujmuję ok 100 ml bulionu i osobnej miseczce dodaję ok 10 g pasty miso. Kiedy miso idealnie rozprowadzi się dodaję je z powrotem do rondelka. Doprawiam bulion do smaku. Ma być mocny. W misce układam ugotowany makaron zalewam go bulionem i dodaję poszczególne dodatki; szczypiorek, jajko gotowane 6.5 min, tofu, płatki surowej pieczarki, rukolę - to na co mam ochotę.

– radzi Grzegorz Łapnowski.

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP MediaRoom, Sopexa, europeanmushrooms.eu

#pieczarki #grzyby pieczarki #pieczarki a cholesterol

MaŁu