17 mandatów nałożyli w czerwcu pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych województwa wielkopolskiego w trakcie weekendowych kontroli punktów gastronomicznych w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych. W wielu było brudno, sprzedawano też starą żywność.
Rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu Wiesława Kostuj poinformowała, że na terenie województwa w dniach wolnych od pracy między 18 a 30 czerwca przeprowadzono 164 kontrole. Mandaty karne wystawiono na łączną kwotę ponad 4,2 tys. zł. Wszczęto również 29 postępowań administracyjnych, w tym pięć dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień.
Wśród najczęściej występujących nieprawidłowości były m.in. brak czystości i porządku, zły stan techniczny pomieszczeń czy zły stan higieniczny urządzeń chłodniczych.
Przeprowadzający kontrole stwierdzili też m.in. przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach, sprzedaż artykułów spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości, brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych, brak odzieży ochronnej u pracowników zakładów oraz brak ciepłej wody w przyczepach gastronomicznych.
"Powyższe dane wskazują, że prowadzenie tego typu kontroli jest potrzebne i celowe, aby zapewnić konsumentom spożywanie żywności oraz jej zakup w obiektach spełniających obowiązujące wymagania sanitarno-higieniczne podczas letniego wypoczynku"
Jak dodała kontrole mają na celu zmianę powszechnego przekonania personelu odpowiedzialnego za stan sanitarno-higieniczny obiektów o bezkarności związanej z brakiem nadzoru sanitarnego w dni wolne od pracy.