Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Prezydent Andrzej Duda podpisał budżet na 2025 r. oraz przesłał część przepisów do Trybunału Konstytucyjnego w trybie kontroli następczej • • •

​Ceny cukru idą w górę

Krajowy Związek Producentów Buraka Cukrowego (KZPBC) jest zaniepokojony decyzją o zakończeniu w 2017 r. kwotowania produkcji cukru w Unii Europejskiej. Według tej organizacji, stracą na tym rolnicy - bo będzie mniej plantacji, oraz konsumenci - bo cu

humusak2/sxc.hu
humusak2/sxc.hu
Krajowy Związek Producentów Buraka Cukrowego (KZPBC) jest zaniepokojony decyzją o zakończeniu w 2017 r. kwotowania produkcji cukru w Unii Europejskiej. Według tej organizacji, stracą na tym rolnicy - bo będzie mniej plantacji, oraz konsumenci - bo cukier podrożeje.

W ubiegłym tygodniu Komisja Europejska, Parlament Europejski oraz Rada wstępnie uzgodniły zniesienie limitów produkcji cukru od października 2017 r. Wcześniej Parlament Europejski opowiadał się za utrzymaniem kwot do września 2020 r.
 
Zdaniem prezesa KZPBC Stanisława Barnasia zniesienie ograniczeń w produkcji cukru nie wpłynie na spadek jego cen, co przewidują zwolennicy zniesienia kwot. Raczej będzie odwrotnie. Na razie cukier na światowych giełdach jest tani, bo Europa jest pod tym względem samowystarczalna.

Barnaś uważa, że w dłuższym okresie należy spodziewać się wzrostu cen dla konsumentów nawet do 6 zł za kg. Obecnie w sieciach handlowych cukier kosztuje średnio ok. 3,40 zł/kg.
 
Zniesienie kwotowania może odbić się na produkcji buraków w Polsce i doprowadzić do ograniczenia upraw - ocenia prezes KZPBC. Cukrownie będą bowiem mogły sprowadzać tańszy surowiec z trzciny cukrowej do przerobu na cukier.

 



Źródło: niezalezna.pl,PAP

mg