Główny Inspektorat Sanitarny podał, że w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w partii produktu świeży filet z piersi kurczaka. Chodzi o produkt: Świeży filet z piersi kurczaka MAP, o numerze partii: 793921 i terminie przydatności do spożycia: 01.12.2021
Producentem produktu jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o. w Solcu Kujawskim o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym: WNI 04033902. Wyprodukowano go dla Jeronimo Martins Polska S.A.
Jak podaje GIS 23 listopada 2021 r. wydano decyzję administracyjną zobowiązującą Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex Sp. z o.o. do wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku, jej zablokowania oraz zakazano używania do produkcji innych środków spożywczych lub wprowadzania do obrotu.
Spółka Jeronimo Martins Polska S.A. zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
„Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy”
– wskazuje GIS.
Zaleca, by nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.