Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Polska jest żywnościową potęgą. W produkcji mięsa i owoców jesteśmy w światowej czołówce

W ubiegłym roku Polska osiągnęła ogromną nadwyżkę w handlu żywnością w wysokości 10,3 mld euro. Nasz kraj jest największym europejskim producentem wielu owoców i zagęszczonych soków owocowych, a także największym w UE eksporterem produktów drobiowych, piątym – produktów wołowych, a szóstym – produktów wieprzowych.

klimkin

Polski eksport żywności w 2019 r. osiągnął poziom 31,4 mld euro, tj. o 5,8 proc. więcej niż rok wcześniej. Ponad 80 proc. udziału w strukturze wartościowej eksportu stanowiły, podobnie jak w latach poprzednich, produkty przetworzone. Ilościowo wywóz produktów rolno-spożywczych był większy o 3,5 proc. Wartość polskiego importu wyniosła 21,1 mld euro, czyli o 5,2 proc. więcej niż w 2018 r. Wymiana handlowa zamknęła się dodatnim saldem w wysokości 10,3 mld euro. 

Najważniejszymi odbiorcami polskich produktów rolno-spożywczych były kraje Unii Europejskiej, gdzie trafiło ok. 81 proc. żywności o wartości 25,6 mld euro. Największym partnerem handlowym pozostały Niemcy z ponad 24-proc. udziałem. Nasz zachodni sąsiad zakupił od nas produkty rolno-spożywcze za 7,6 mld euro, tj. o ok. 5 proc. więcej niż w roku poprzednim. Ważnymi odbiorcami były również Wielka Brytania (8,9 proc. udziału), Holandia (6,4 proc.), Francja i Włochy (po 5,4 proc.) oraz Czechy (4,8 proc.).

W ubiegłym roku Polska była największym w UE producentem porzeczek, drugim w świecie po Federacji Rosyjskiej. W produkcji jabłek nasz kraj zajmował 1. miejsce w Europie i 2. miejsce na świecie, po Chinach. W produkcji truskawek Polska była na 5. miejscu na świecie. Polska jest też jednym z czołowych w UE producentów wiśni, czereśni oraz malin.

W produkcji przetworzonych produktów rolnych Polska zajmowała w ub.r. także czołowe pozycje. W produkcji zagęszczonego soku jabłkowego była na 2. miejscu na świecie, po Chinach; mrożonych owoców i zagęszczonych soków z owoców miękkich – na 3., po USA i Chinach; oraz 5. – w produkcji mrożonych warzyw. W UE Polska utrzymała się na 3. pozycji w produkcji mrożonych warzyw, po Belgii i Hiszpanii. Mrożonki miały dominującą pozycję w przetworach z udziałem ok. 53 proc.

Polska jest też największym w UE eksporterem produktów drobiowych, piątym – produktów wołowych i szóstym – produktów wieprzowych. Za wywiezione produkty mięsne uzyskano w 2019 r. 6,2 mld euro, o ok. 3 proc. więcej niż w poprzednim roku. Dużą pozycję w eksporcie stanowią produkty mleczarskie, w ub.r. sprzedano ich o 2 proc. więcej niż w 2018 r., za kwotę 2,3 mld euro. Najwięcej polskich produktów mleczarskich kupiły kraje UE – ponad 74 proc.

 



Źródło: Gazeta Polska Codziennie

 

#Gazeta Polska Codziennie

Paweł Woźniak