Mleko sojowe, a konkretniej napój sojowy, budzi wiele kontrowersji. Czy mleko sojowe jest zdrowe? To wokół tej osi narasta najwięcej konfliktów. Wiele mitów nt. podawania mleko sojowego narosło też wokół podawania go dzieciom czy niemowlętom. Ile kalorii ma mleko sojowe? Ile kosztuje mleko sojowe? Odpowiedzi znajdziecie poniżej.
Napój sojowy to wodny ekstrakt produkowany z ziaren soi lub nieodtłuszczonej mąki sojowej. Jest to mieszanka białek, węglowodanów i tłuszczów. Wywodzi się z Chin i innych regionów Azji Wschodniej, jednak nie doceniono tam w pełni właściwości i wartości odżywczych mleka sojowego.
W Europie zaś mleko sojowe pojawiło się na początku XX wieku. To za sprawą Li Yu-Yinga, mieszkańca Francji, który opatentował proces tworzenia mleka sojowego. Prawdziwy renesans napój sojowy przechodzi jednak od kilku lat, gdzie coraz więcej osób interesuje się zdrowym żywieniem i dietą.
Na sklepowych półkach próżno szukać mleka sojowego w swojej pierwotnej odsłonie. W zależności od producenta i technologii produkcji, możemy mówić o napojach sojowych słodzonych oraz niesłodzonych, wzbogacanych wapniem oraz witaminami. To, jakiej jakości mleko sojowe zakupimy, warunkuje zawartość wartości odżywczych.
Najmniej kaloryczne będzie mleko sojowe niesłodzone. Szklanka napoju dostarcza ok. 80 kcal. To o ok. 50 kcal mniej, niż w przypadku mleka sojowego słodzonego (130 kcal). W porównaniu z mlekiem krowim, oba warianty dalej wypadają mniej kalorycznie. Szklanka mleka krowiego dostsarcza 146 kcal (3,2 proc. tłuszczu).
Co wybrać? Oczywiście, zdrowiej będzie sięgnąć po niesłodzone mleko sojowe. Przyjmowanie cukrów prostych zwiększa ryzyko szeregu chorób.
Jednak nie każda ingerencja technologiczna powinna być pesymistycznie postrzegana. Zdecydowanie warto zakupić mleko sojowe wzgogacone w wapń oraz witaminy A i D. Ponadto, mleko sojowe to solidna dawka kwasu foliowego, potasu oraz witaminy B12. Najistotniejsze jednak w kontekście mleka sojowego są izoflawany. Te pochodzące z soi fitohormony korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Szklanka mleka sojowego dostarcza do organizmu od 6 do 30 mg izoflawonów. W porównaniu do gotowanych nasion soi, to niewiele. Soja w sypkiej postaci dostarczy ich 56 mg.
To tutaj narasta najwięcej kontrowersji. O ile ziarna soi są bogate w wartości odżywcze, o tye większość soi uprawianej obecnie na świecie to soja modyfikowan genetycznie. Innymi słowy - soja GMO.
Jeśli na kartoniku brak oznaczenia „non-GMO” - to znak, że napój pochodzi z soi modyfikowanej genetycznie.
Kolejny aspekt - smak. Ten nie jest wybitny, gdy mowa o napoju sojowym bez ulepszczaczy czy cukrów. Szklanka dosłodzonego przez producentów mleka sojowego dostrczy organizowmi 8-11 g cukrów dodanych. Ich ilość nie powinna jednak przekraczać 10 proc. dostarczanej energii. W przeciętnej diecie 2000 kcal dziennie oznacza to maksymalnie 50 g.
Nie ma zatem jednoznacznej odpowiedzi, czy mleko sojowe jest zdrowe. Warto przyjąć zasadę przyjmowania przetworów sojowych maksymalnie 3-5 razy w tygodniu.
Napój sojowy znajdzie się w każdym supermarkecie, dyskontach czy w sklepach ze zdrową żywnością. Mleko sojowe jest droższe od swojego krowiego odpowiednika. Cena za litr waha się w przedziale 3,5 zł - 10 zł.
Wśród niewątpliwych zalet tego napoju wymienić można:
Co działa na niekorzyść mleka sojowego?