Moskwa „j…e” PiS. Rosyjskie służby w wulgarnej akcji PO » CZYTAJ TERAZ »

Woda mineralna, źródlana czy kranówka? Człowiek nie wielbłąd, pić musi!

Najważniejszy składnik budulcowy w organizmie? Woda! Odpowiednie nawodnienie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie czy nawet samopoczucie. Warto przyjrzeć się dwóm najważniejszym cechom: ilości i jakości wody. Jaka woda najlepsza? Przyjrzyjmy się najpopularniejszym: mineralnej, źródlanej i kranówce.

zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com

Woda stanowi około 60% masy ciała i wchodzi w skład każdej naszej komórki i płynów ustrojowych. By zapewnić odpowiednie funkcjonowanie organizmu - przez to rozumie się utrzymanie stałej temperatury ciała, regulację gospodarki wodno-elektrolitowej i prawidłowy przebieg wszystkich reakcji metabolicznych - niezwykle istotne jest stałe uzupełnienie jej poziomu.

Wystarczy odwodnienie na poziomie 1%, a już mogą pojawić się takie objawy, jak np. zmęczenie, spadek siły, problem z koncentracją czy ponury nastrój. Co przy poważniejszych odwodnieniach? 4 % spowoduje bóle głowy, wzrost temperatury, przyspieszony oddech; jeśli zaś ubytek wody przekroczy 8% - może dojść nawet do zgonu.  

Warto zapamiętać! Zapotrzebowanie na płyny różni się w zależności od wieku, płci, specyfiki diety, temperatury otoczenia i aktywności fizycznej. Najlepiej wyrobić sobie nawyk częstego picia wody w ciągu dnia, małymi porcjami. Organizm nie jest w stanie efektywnie wykorzystać jednorazowo więcej niż dwóch szklanek wody. 

Wybierając się do sklepu, półki aż uginają się od najróżniejszych wód. Najlepiej zapoznać się z tym, co widnieje na etykiecie.

Jaka woda mineralna?

Tutaj podział następuje względem wysycenia składnikami. Wyróżnia się wody:

  • niskozmineralizowane (mineralizacja poniżej 500 mg na litr) – inaczej źródlane, 
  • średniozmineralizowane (mineralizacja między 500 a 1500 mg na litr), 
  • wysokozmineralizowane (mineralizacja powyżej 1500 mg na litr). 


Woda niskomineralizowana to po prostu woda źródlana. Niska zawartość minerałów sprawia, że to woda uniwersalna. Nadaje się do picia dla każdego, bez względu na wiek i stan zdrowia. Woda źródlana najbardziej polecana jest niemowlętom i małym dzieciom, ze względu na małą zawartość sodu. Równie dobra będzie też dla seniorów, osób cierpiących na choroby nerek i osób o niskiej aktywności fizycznej. Woda źródlana nada się do parzenia herbaty lub przygotowywania posiłków.

Kolejna propozycja to woda średniomineralizowana. Będzie odpowiednia dla większości dorosłych, którzy prowadzą umiarkowanie aktywny tryb życia. Woda ta nie wpływa znacząco na równowagę elektrolityczną organizmu więc bez obaw można gasić nią pragnienie. To też dobry wybór ze względu na neutalny smak. Woda średniomineralizowana nie jest ani mdła, ani zbyt wyrazista.

Ostatnia w podziale jest woda wysokomineralizowana, zdecydowanie nieobojętna dla naszego organizmu, zatem nie nada się dla wszystkich. Przy wyborze wody należy kierować się potrzebami konkretnego organizmu. Woda wysokozmineralizowana przeznaczona jest w szczególności dla osób:

  • z umiarkowanymi niedoborami minerałów (np. wapń, magnez), 
  • aktywnych fizycznie, intensywnie uprawiających sport, 
  • pracujących fizycznie, 
  • podczas upałów, 
  • po utracie płynów podczas biegunki lub wymiotów. 

Dobrze dobrana dla naszego organizmu woda może być świetnym źródłem minerałów, uzupełniającym dietę. Wody wysokomineralizowane mogą posiadać nawet kilkadziesiąt rozmaitych minerałów, jednak istotne dla naszych organizmów są przede wszystkim: magnez, wapń, wodorowęglany, sód, chlorki, fluorki, siarczany, jod, żelazo, dwutlenek węgla.

Woda gazowana czy niegazowana?

Obalamy mit - woda gazowana nie jest niezdrowa! Jeśli taka woda smakuje lepiej, śmiało można po nią sięgać. Warto jednak oszczędzić jej małym dzieciom. Powinni jej też unikać cierpiący na nadkwasotę, zaburzenia trawienia i choroby gardła. Taka woda ma pewne zalety - drażniąc kubki smakowe, powoduje uczucie orzeźwienia i skutecznie gasi pragnienie. Dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne więc po otwarciu woda gazowana dłużej nadaje się do spożycia.

Woda z kranu. Kranówka

Chlor, pestycydy, metalu ciężkie! Wszystko to słyszał każdy z nas i albo z picia wody z kranu zrezygnował, albo kompletnie to zbagatelizował. Czy można pić wodę z kranu? Ano można, ale warto pamiętać o kilku elementach. Przede wszystkim dobrze jest zakupić filtr węglowy bądź osmotyczny, co skutecznie oczyści wodę z kranu. Pijąc jednak wodę z kranu, możemy zapomnieć o składnikach mineralnych. Ale i na to jest rozwiązanie.

Na rynku dostępne są również filtry, które - oprócz oczyszczania wody - mają wbudowany mineralizator. Jeśli to nie zda egzaminu, można zaopatrzyć się w odżywki mineralne i dodawać do odpowiedniej ilości wody, według wytycznych producenta.

A teraz - na zdrowie!

 



Źródło: gemini.pl, żywienie.medonet.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska