Wolność dana nam jest jak resztki dla psa, czyli przypadek ośmiu gwiazdek Czytaj więcej w GP!
Z OSTATNIEJ CHWILI
Prezydent: wysłałem do premiera list z apelem o wyjaśnienia w sprawie śmierci Barbary Skrzypek • • • Prezydent Duda: Jest wielkim znakiem zapytania, czy w przesłuchaniu Barbary Skrzypek brał udział protokolant • • •

Insulinooporność - co warto wiedzieć o tym zaburzeniu?

Insulinooporność określa się jako zmniejszenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Często to zaburzenie metaboliczne określane jest jako stan poprzedzający rozpoznanie cukrzycy. Główną rolę w rozwoju insulinooporności odgrywają czynniki środowiskowe, ale swój udział mogą mieć także czynniki genetyczne i współistniejące choroby. Co warto wiedzieć o insulinooporności? Jakie są objawy, diagnostyka i leczenie insulinooporności?

zdjęcie ilustracyjne / pexels.com/@Polina Tankilevitch

Co to jest insulinooporność?

Insulinooporność to zaburzenie związane z obniżoną wrażliwością organizmu na działanie insuliny, czyli hormonu, który odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Insulinooporność sama w sobie nie jest chorobą, tylko zaburzeniem metabolicznym. Natomiast nie warto jej lekceważyć, ponieważ bywa niebezpieczna dla zdrowia. Albowiem wiąże się z ryzykiem rozwoju wielu powikłań, a ostatecznie może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. 

Przyczyny i czynniki ryzyka insulinooporności

Głównymi i najważniejszymi przyczynami insulinooporności jest nadwaga i otyłość, która spowodowana jest nieodpowiednia dietą i stylem życia. Inne czynniki ryzyka insulinooporności to:

  • mała aktywność fizyczna oraz siedzący tryb życia,
  • nadmierne spożycie kalorii z dietą,
  • błędy dietetyczne – nadmierne spożycie produktów wysoko przetworzonych, nadmierne spożywanie tłuszczu, cukru, nieregularne jedzenie, zbyt rzadkie lub zbyt obfite posiłki, spożywanie żywności typu fastfood,
  • stany zapalne w organizmie,
  • niektóre choroby endokrynologiczne - zespół Cushinga, akromegalia, nadczynność tarczycy, hiperandrogenizm,
  • przyjmowanie niektórych leków - sterydów, antydepresantów, leków przeciwpsychotycznych,
  • uwarunkowania genetyczne,
  • wiek (ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem) - insulinooporność naturalny proces, który zachodzi podczas starzenia się organizmu dlatego wraz z wiekiem u człowieka zwiększa się upośledzenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny.

Obniżenie wrażliwości na insulinę występuje w wielu jednostkach chorobowych, jak np.:

  • nadczynność tarczycy,
  • niedoczynność tarczycy,
  • nadczynność kory nadnerczy,
  • akromegalia,
  • choroby nowotworowe,
  • stany zapalne – ostre i przewlekłe,
  • choroby wątroby np. marskość wątroby,
  • hemochromatoza,
  • zaawansowana niewydolność nerek,
  • przewlekła niewydolność serca,
  • nadciśnienie tętnicze.

Do jakich chorób może prowadzić insulinooporność?

  • choroby układu sercowo-naczyniowego - przede wszystkim miażdżyca,
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby,
  • zespół policystycznych jajników,
  • cukrzyca typu 2 czy stan przedcukrzycowy.

Objawy insulinooporności

Insulinooporność mogą u siebie podejrzewać osoby z nadwagą i otyłością, choć może występować także u osób szczupłych, ze względu na możliwe otłuszczenie narządów wewnętrznych. Objawy insulinooporności są często niespecyficzne. O zbyt małej wrażliwości na insulinę może świadczyć:

  • łatwe przybieranie na wadze, 
  • tycie w okolicy talii,
  • obniżenie nastroju,
  • trudności ze schudnięciem mimo zastosowania diety i podjęcia aktywności fizycznej, 
  • mgła umysłowa,
  • problemy z koncentracją, pamięcią, rozdrażnienie, 
  • senność pojawiająca się po posiłkach,
  • ciągłe zmęczenie,
  • napady głodu, szczególnie po posiłkach (około 2-3 h po posiłku)
  • trudny do opanowania apetyt na słodycze
  • wzmożona potliwość,
  • zaburzenia gospodarki węglowodanowej,
  • podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • zwiększenie stężenia trójglicerydów we krwi,
  • nadciśnienie tętnicze.

Charakterystycznym objawem insulinooporności jest silny głód po posiłkach zwłaszcza bogatych w węglowodany, po których poziom cukru we krwi wzrasta, a trzustka zaczyna wydzielanie insuliny. Jeśli tkanki w wyniku insulinooporności są oporne na ten hormon, to konieczny staje się wyrzut znacznie większych ilości insuliny - często produkuje go zdecydowanie za dużo. W konsekwencji po 1,5-2 godzinach od posiłku poziom cukru we krwi zaczyna szybko się obniżać, często prowadząc do hipoglikemii. Duże wahania glukozy oraz hipoglikemia wzmagają apetyt, co jest jednym z czynników utrudniającym utrzymanie prawidłowej masy ciała przy małej wrażliwości na insulinę.

Diagnostyka insulinooporności

Wiele osób nie wie, że może zmagać się z insulinoopornością ze względu na brak objawów. Podstawowe badania w diagnostyce insulinooporności, jakie należy wykonać to:

insulina i glukoza na czczo,
krzywa glukozowo-insulinowa (OGTT) – badanie najczęściej wykonywane jest w diagnostyce cukrzycy, ale jest także istotny w kierunku diagnostyki insulinooporności czy innych zaburzeń metabolicznych, jak hipoglikemii
wskaźnik HOMA-IR - oblicza się na podstawie oznaczeń insuliny i glukozy na czczo.
złotym standardem (metodą referencyjną) oceny insulinooporności jest hiperinsulinemiczna euglikemiczna klamra metaboliczna, która ocenia w sposób bezpośredni zależne od insuliny zużycie glukozy w tkankach. Z powodu stopnia skomplikowania badania i czasochłonności wykonywana jest przede wszystkim w badaniach naukowych. 

Często w praktyce klinicznej do stwierdzenia insulinooporności wystarczy lekarzowi charakterystyczny obraz kliniczny, jak hiperglikemia, zaburzenia profilu lipidowego, otyłość brzuszna oraz nadciśnienie tętnicze.

Insulinooporność – leczenie

Insulinooporność jest stanem, który może być w pewien sposób cofnięty. Istotna rolę odgrywa leczenie niefarmakologiczne. Na co warto szczególnie zwrócić uwagę?

  • regularne wykonywanie badań przesiewowych,
  • wczesne rozpoznanie zaburzeń gospodarki węglowodanowej,
  • zmiana stylu życia,
  • redukcja masy ciała,
  • umiarkowana i regularna aktywność fizyczną (minimum 150 minut tygodniowo),
  • wdrożenie leczenia,
  • unikanie alkoholu, nikotyny oraz leków o działaniu diabetogennym,
  • odpowiednia ilość snu, odpoczynek.

Dieta dla osób z insulinoopornością

Jak powinna wyglądać dieta przy insulinooporności? Zalecenia żywieniowe dla osób z insulinoopornością obejmują:

  • stosowanie diety z obniżoną kalorycznością,
  • stosowanie diety nisko przetworzonej,
  • stosowanie diety przeciwzapalnej, w typie diety śródziemnomorskiej czy DASH,
  • zwiększone spożycie warzyw i owoców,
  • wykluczenie z diety cukru lub ograniczenie do minimum,
  • włączenie do diety ryb i chudego mięsa,
  • ograniczone spożycie czerwonego mięsa,
  • zwiększone spożycie zdrowych tłuszczów (kwasy omega-3), jak oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, olej z wiesiołka,
  • spożywanie produktów takich jak: fasola, groch, soczewica, ziarna, nasiona oraz pieczywo żytnie na zakwasie, brązowy ryż i makaron, czyli z niskim indeksem glikemicznym (IG),
  • ograniczenie spożycia tłuszczu, potraw smażonych, napojów słodzonych i słodyczy,
  • jedzenie posiłków regularnie w małych ilościach,
  • ograniczenie spożycia alkoholu.

 



Źródło: poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska