Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Czereśnie – dlaczego warto po nie sięgać?

Czereśnie w większości składają się z wody – około 80 proc. Ponadto w swoim składzie posiadają wiele witamin oraz minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Zalecane są zarówno kobietom w ciąży, osobom z chorobami tarczycy, cukrzycą czy problemami trawiennymi. Jakie korzyści wynikają ze spożywania czereśni?

zdjęcie ilustracyjne/ pexels.com/@Free-Photos

Od kiedy pojawiają się czereśnie? Pierwsze czereśnie pojawiają się już w połowie i pod koniec maja. Wtedy ich cena potrafi zwalić z nóg, jednakże z dnia na dzień stają się coraz tańsze. Czereśnie to typowo letnie owoce, którymi możemy cieszyć się mniej więcej do połowy lipca, dlatego warto w tym okresie sięgać po nie jak najczęściej. Czereśnie idealnie smakują świeże, jednak to nie jedyny sposób. Nadają się do przygotowywania przeróżnych przetworów, choć wówczas tracą niektóre swoje właściwości. Znacznie popularniejsze są przetwory z wiśni. Czereśnie niewątpliwie są symbolem lata i warto jeść je prosto z drzewa. 

W zależności od odmiany, można spotkać żółte czereśnie, lekko bądź intensywnie czerwone czy nawet czarne. Ich smak uzależniony jest od zawartości cukru oraz kwasów. Pamiętajmy jednak, że im ciemniejszy kolor, tym więcej przeciwutleniaczy znajduje się w owocach. Jasne czereśnie są kwaśniejsze, a ciemne słodsze. Choć zawierają sporo cukru, to wciąż mają niski indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem mogą po nie sięgać osoby chorujące na cukrzycę typu 2.

Czereśnie – co zawierają? 

Czereśnie w większości składają się z wody, dlatego stanowią idealną przekąskę w upalne dni. Rosnące w umiarkowanym klimacie w swoim składzie zawierają potrzebne tłuszcze, węglowodany, białko, cukry, błonnik, kwasy organiczne, minerały i witaminy.

Te owoce są bogate w witaminy z grupy B, głównie witaminę B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 witaminę A, C i K. Ponadto czereśnie zawierają przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki. 

Czereśnie oprócz witamin są także dobrym źródłem minerałów, takich jak chlor, cynk, fosfor, miedź, magnez, siarka, sód, żelazo i wapń. W czereśniach znajdziemy aż 225 mg potasu, dlatego owoce te korzystnie wpływają na układ krążenia oraz nerki. Porcja czereśni dostarcza nam też dużej dawki jodu – zalecanego przy problemach z tarczycą − którego jest więcej niż w niektórych rybach morskich. 

Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna - 63 kcal
Białko ogółem - 1.06 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 16.01 g (w tym cukry proste 12.82 g)
Błonnik - 2.1 g

Czereśnie – właściwości prozdrowotne

Czereśnie mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Oto kilka przykładów: 

  • pozytywnie wpływają na poziom sodu w organizmie, dzięki czemu regulują ciśnienie, pracę serca i nerek,
  • zwalczają wolne rodniki, a więc opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych i procesów nowotworowych,
  • jedzenie czereśni zmniejsza ilość kwasu moczowego w organizmie, więc powinny je jeść osoby z dną moczową,
  • poprawiają napięcie skóry i powodują, że staje się bardziej gładka i wypoczęta, 
  • odkwaszają organizm, 
  • ze względu na swój zasadowy charakter, czereśnie odkwaszają organizm, poprawiając równowagę kwasowo-zasadową,
  • garbniki roślinne zawarte w czereśniach hamują procesy zapalne w śluzówkach układu pokarmowego,
  • uważa się, że czereśnie maja także działanie przeciwbólowe,
  • skutecznie walczą z chorobami pęcherza moczowego, 
  • wspomagają leczenie artretyzmu,
  • regulują przemianę materii, 
  • orzeźwiają i sycą. 

Czereśnie - jak wybrać i przechowywać?

  • Czereśnie nie powinny być przebarwione ani uszkodzone. Nawet jeden nadpsuty owoc może sprawiać, że reszta partii szybko gnije;
  • owoce należy kupować dojrzałe, zerwane z drzewa już nie dojrzeją;
  • niemyte czereśnie przechowywać można w lodówce do siedmiu dni. Można je także zamrażać. W tym celu należy usunąć ogonki oraz rozłożyć owoce na folii aluminiowej;
  • można je przechowywać w zamrażalce maksymalnie10 miesięcy;
  • aby wydrążyć czereśnię, wystarczy przeciąć ją nożem na pół i wyjąć pestkę;
  • pobrudzone sokiem z czereśni ręce można umyć sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie opłukać ciepłą wodą.

Czereśnie – tego możesz nie wiedzieć

Nie popijaj czereśni żadnymi płynami, a w szczególności wodą lub mlekiem. Takie połączenie może doprowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, np. do biegunki.

Nie spożywaj czereśni przed posiłkiem, zwłaszcza ciężkostrawnym (np. składającym się z mięsa), ponieważ te słodkie owoce dodatkowo utrudniają proces trawienia tego rodzaju potraw.

Należy także pamiętać, że surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku, w związku z tym powinny ich unikać osoby z wrażliwym żołądkiem bądź chorobą wrzodową.

 



Źródło: poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska