Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Tradycyjne polskie danie o przepięknej nazwie może zniknąć na zawsze

Czy to koniec kulinarnej legendy? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu była absolutnym klasykiem polskiej kuchni. W domu podawano ją przynajmniej raz w tygodniu. Widniała w menu wielu barów mlecznych. A dziś? Coraz mniej osób o niej pamięta, a młode pokolenie nawet o niej nie słyszało. Czy parzybroda ma szansę przetrwać? Wszystko zależy od nas!

W polskiej kuchni można znaleźć pełno kulinarnych skarbów. Niektóre trzeba ratować przed zapomnieniem
W polskiej kuchni można znaleźć pełno kulinarnych skarbów. Niektóre trzeba ratować przed zapomnieniem
Wikipedia - Wikipedia

Przed laty ciężko było znaleźć dom, w którym nie podawano tej zupy. Tania, pożywna i niezwykle smaczna. Jej przygotowanie nie wymagało wyszukanych składników, a smak zawsze kojarzył się z dzieciństwem, domowym ciepłem i tradycją.

Babcie i mamy gotowały ją w wielkich garnkach

Starsze pokolenia do dziś wspominają, jak ich babcie i mamy gotowały parzybrodę w wielkich niczym wanny garnkach i napełniały całe domy aromatem, który trudno pomylić z czymkolwiek innym.

Obserwuj nas w Google News. Kliknij w link i zaznacz gwiazdkę

Czasy świetności jednak przeminęły. W ostatnich latach Polacy jakby obrazili się na parzybrodę. Dlaczego? Powodów jest kilka. 

Wraz z dorastaniem młodego pokolenia, zmieniły się nawyki żywieniowe. Dawniej jedliśmy wiele sycących, domowych posiłków, które dawały energię na cały dzień w pracy czy szkole. Teraz stawiamy raczej na lekkie potrawy. Do tego pogoń za zawodowymi obowiązkami sprawiła, że w naszej kuchni niestety dominuje to, co można zrobić w kilka minut.

Swoje zrobiły też trendy płynące z zagranicy. Zaczęliśmy eksperymentować. Pokochaliśmy steki, burgery, sushi czy pad thai.  Zachwycamy się kuchnią włoską, francuską czy indyjską, a tymczasem zapominamy o rodzimych skarbach

Odtwórz ten smak w swojej kuchni

Na szczęście nie wszystko stracone! Jak to w życiu bywa, wszystko zależy od nas samych. Także i to, czy będziemy się mogli delektować parzybrodą. Coraz więcej pasjonatów tradycyjnej kuchni próbuje przywrócić ten smak do życia. Jeśli nigdy go nie jadłeś – to najlepszy moment, by spróbować. Jeśli pamiętasz ten smak z dzieciństwa – możesz go odtworzyć we własnej kuchni i podzielić się nim z młodszym pokoleniem.

Parzybroda, to klasyczna zupa rodem z małych polskich miejscowości i wsi. Rozgrzewa i syci. Jest prosta i tania. Oto przepis, który pozwoli Ci poczuć prawdziwy smak tradycyjnej polskiej kuchni. 

Sprawdzony przepis na parzybrodę

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty (ok. 500 g)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 200 g boczku wędzonego (można zastąpić kiełbasą)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu (warzywny lub mięsny)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)

Jak przygotować parzybrodę krok po kroku?

1. Podsmażanie boczku i cebuli

  • boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na suchą patelnię. Smaż na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz.
  • dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Pod koniec wrzuć przeciśnięty czosnek.

2. Gotowanie bulionu i warzyw

  • w dużym garnku zagotuj litr bulionu.
  • ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę, wrzuć do garnka. Gotuj przez 10 minut.
  • w tym czasie poszatkuj kapustę i dorzuć do gotujących się ziemniaków.

3. Dodanie boczku i przypraw

  • gdy ziemniaki są już miękkie, dodaj podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem.
  • wsyp majeranek, pieprz i sól do smaku.
  • gotuj całość jeszcze 10 minut, aż smaki dobrze się połączą.

4. Ostatni szlif

  • na koniec możesz dodać łyżkę masła – podbije smak i nada aksamitności.
  • jeśli chcesz, możesz zagęścić zupę, rozgniatając kilka kawałków ziemniaków widelcem i mieszając je z resztą wywaru.

I na koniec ciekawostka. Zastanawiacie się pewnie, skąd się wzięła ta przepiękna nazwa. Otóż bardzo często liście kapusty, wyciągane z gorącej zupy, zsuwały się z łyżek, przyklejały do brody i... parzyły. Smacznego!

 



Źródło: niezalezna.pl

#polska kuchnia tradycyjna #sprawdzone przepisy #przepis na parzybrodę

arma