Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

O tym, jak dużo jesz decydują… kubki smakowe

Kubki smakowe odgrywają kluczową rolę w regulacji tempa i ilości spożywanego jedzenia przez ludzi, informują badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Odkrycia te, opublikowane w czasopiśmie „Nature”, rzucają nowe światło na rolę smaku w procesie trawienia, co było trudne do zbadania ze względu na głęboką lokalizację komórek mózgowych kontrolujących ten proces.

Kubki smakowe na języku
Kubki smakowe na języku
Andrea Piacquadio - pexels.com
  • Kubki smakowe uczestniczą w kontroli tego, jak szybko i jak dużo konsumuje człowiek.
  • Smak jedzenia pobudza neurony w pniu mózgu, które z kolei wpływają na tempo jedzenia.
  • Wyniki badania mogą mieć znaczenie dla rozwoju nowych metod leczenia otyłości.

Ponad sto lat temu Iwan Pawłow postawił teorię, że wzrok, zapach i smak odgrywają istotną rolę w regulacji trawienia. Badania z lat 70. i 80. XX wieku sugerowały, że smak jedzenia może wpływać na tempo spożywania. Jednak dostęp do komórek mózgowych kontrolujących ten proces był utrudniony z powodu ich głębokiej lokalizacji w pniu mózgu.

Pierwsze takie badanie w historii

Dzięki nowym technikom opracowanym przez dr. Truonga Ly z Uniwersytetu Kalifornijskiego, naukowcy przeprowadzili pierwsze w historii obrazowanie i rejestrację struktury pnia mózgu, znanego jako jądro przewodu pokarmowego (NTS), które ma kluczowe znaczenie dla odczuwania sytości.

Badania przeprowadzono na myszach, którym bezpośrednio wprowadzono pokarm do żołądka. Naukowcy zauważyli, że składniki odżywcze w pokarmie obecnym w przewodzie pokarmowym aktywowały komórki mózgowe PRLH (od hormonu uwalniającego prolaktynę). Jednak gdy myszy mogły jeść normalnie, komórki mózgowe PRLH reagowały na sygnały z jamy ustnej, a nie z jelit.

To było zaskoczenie, że komórki te zostały aktywowane przez kubki smakowe. To pokazuje, że istnieją inne elementy systemu kontroli apetytu, które należy wziąć pod uwagę.

– powiedział dr Truong Ly.

Jemy smacznie i dużo?

Mózg wykorzystuje smak jedzenia na dwa różne sposoby: jedna część mówi, aby jeść więcej, bo smakuje dobrze, a druga monitoruje tempo spożywania, ostrzegając, aby zwolnić, by uniknąć nadmiernego spożycia. Badania na myszach wykazały, że aktywność neuronów PRLH wpływa na odczucie „smaczności” jedzenia, co prowadzi do analogii z ludzkim doświadczeniem, gdzie jedzenie staje się mniej apetyczne po nasyceniu.

Neurony działają w dwóch różnych trybach:

  • Szybki tryb, który jest kontrolowany przez sygnały z jamy ustnej i odpowiada za spowolnienie tempa jedzenia.
  • Wolniejszy tryb, który jest kontrolowany przez sygnały z żołądka i jelit i odpowiada za uczucie sytości.

Smak jedzenia stymuluje neurony do zmiany aktywności w ciągu kilku sekund, podczas gdy komórki mózgowe CGC, reagujące na sygnały z żołądka i jelit, potrzebują kilkudziesięciu minut na rozpoczęcie reakcji. Oba rodzaje neuronów tworzą pętlę sprzężenia zwrotnego, której równowaga reguluje tempo i ilość spożywanego jedzenia.

Podsumowanie:

Badacze podkreślają, że te odkrycia otwierają drogę do projektowania spersonalizowanych strategii odchudzania, a także pozwalają lepiej zrozumieć mechanizmy działania leków odchudzających, takich jak Ozempic czy Wegovy, które wpływają na obszar pnia mózgu objęty badaniami.

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP, nature.com

#kubki smakowe #smak

MaŁu