Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Bundestag zmienił we wtorek konstytucję, umożliwiając przyszłemu rządowi nieograniczone zwiększanie deficytu budżetowego w celu sfinansowania wydatków na obronność i pomoc Ukrainie oraz na modernizację infrastruktury kraju. • • • Biały Dom: trwa rozmowa telefoniczna Donalda Trumpa z Władimirem Putinem • • •

Co ma najwięcej witaminy C? Zobacz listę produktów

Jak już wiadomo, witamina C spełnia szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Istnieje błędne przekonanie, że to właśnie cytrusy są jej najlepszym źródłem. Jednak okazuje się, że wiele produktów spożywczych przewyższa cytrynę czy pomarańczę pod względem zawartości witaminy C. Które produkty spożywcze warto włączyć do swojej diety, aby dostarczyć organizmowi optymalną ilość kwasu askorbinowego? Sprawdź najlepsze źródła witaminy C i czy grożą Ci niedobory.

Źródła witaminy C
Źródła witaminy C
zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Lukas

Witamina C

Witamina C to najbardziej znana i popularna witamina wykazująca wielokierunkowe działanie na organizm człowieka. Występuje w wielu produktach pochodzenia roślinnego, dlatego rzadko dochodzi do jej niedoborów. Obecnie na niedobory tej witaminy najbardziej narażone są osoby w podeszłym wieku, alkoholicy i palacze. U zdrowych ludzi wystarczy odpowiednio skomponowana dieta, aby dostarczyć organizmowi ilość witaminy C zgodną z zapotrzebowaniem. 

Zalecana dzienna porcja witaminy C dla dorosłych to:
•    90 mg dla mężczyzn;
•    75 mg dla kobiet;
•    85 mg w ciąży;
•    120 mg podczas karmienia piersią;
•    dodatkowe 35 mg dla osób palących.

Większe zapotrzebowanie na witaminę C obserwuje się w czasie infekcji. Ostra infekcja powoduje obniżenie stężenia witaminy C, dlatego zaleca się aby w tych stanach przyjmować witaminę C w dawce 200 mg na dobę i więcej.

Dlaczego witamina C jest tak ważna? 

Witamina C (kwas askorbinowy) to witamina antyoksydacyjna. Co to oznacza? Albowiem chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co ma znaczenie w profilaktyce wielu chorób. Bierze też udział w wielu reakcjach biochemicznych, takich jak synteza hormonów, jest niezbędna do syntezy kolagenu i przyspiesza proces gojenie ran. Ponadto zwiększa odporność organizmu, z czego jest najbardziej znana. Dbanie o jej odpowiednią podaż przez cały rok to zatem dobry sposób na wzmocnienie odporności dziecka i osoby dorosłej.

Niedobór witaminy C

Niedobór witaminy C może objawiać się zmęczeniem, osłabieniem, brakiem apetytu. Z powodu faktu, iż źródła witaminy C to świeże warzywa i owoce, częściej występuje w okresie zimy i wczesnej wiosny. Właściwym postępowaniem w takiej sytuacji jest zadbanie o to, aby w naszej diecie dostępne były źródła witaminy C, np. kiszona kapusta. Można również wykonać badanie krwi i – jeśli obserwuje się poważny niedobór – włączyć suplementację.

Całkowity brak witaminy C w diecie wywołuje szkorbut, charakteryzujący się krwawieniami i zmianami zapalno-martwiczymi dziąseł oraz wypadaniem zębów. W przeszłości dotykała żeglarzy, obecnie występuje w krajach trzeciego świata.

Owoce i warzywa bogate w witaminę C – gdzie jest najwięcej witaminy C?

Dużo witaminy C zawierają cytrusy, owoce jagodowe (czarna porzeczka), warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuły), papryka, natka pietruszki, szczypiorek, pomidory, ziemniaki. Należy pamiętać, że najlepszym źródłem witaminy C są świeże, surowe warzywa i owoce. Gotowanie, pasteryzowanie, suszenie, ekspozycja na światło czy długie przechowywanie zmniejsza jej zawartość nawet o 50%, co warto uwzględnić, ustalając swój jadłospis. Warto jednak wiedzieć też, jaka jest jej zawartość w poszczególnych produktach. 

Witamina C w owocach

Owoce bogate w witaminę C wraz z zawartością witaminy C w 100 gramach świeżej masy produktu:

acerola - 1000 mg -  4500 mg
dzika róża - 450 mg - 3500 mg
rokitnik - 1000 mg
czarna porzeczka - 180 mg
truskawka - 46-90 mg
kiwi - 85 mg
grejpfrut - 30-70 mg
cytryna - 40-60 mg
pomarańcza - 30-50 mg

Witamina C w warzywach

Warzywa bogate w witaminę C wraz z zawartością witaminy C w 100 gramach świeżej masy produktu:

pietruszka - 177 mg
czerwona papryka - 144 mg
jarmuż - 120 mg
chrzan - 114 mg
kalarepa - 70-100 mg
brokuł - 65-150 mg
brukselka - 94 mg
kapusta - 34-70 mg

 



Źródło: gemini.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska