Jak już wiadomo, witamina C spełnia szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Istnieje błędne przekonanie, że to właśnie cytrusy są jej najlepszym źródłem. Jednak okazuje się, że wiele produktów spożywczych przewyższa cytrynę czy pomarańczę pod względem zawartości witaminy C. Które produkty spożywcze warto włączyć do swojej diety, aby dostarczyć organizmowi optymalną ilość kwasu askorbinowego? Sprawdź najlepsze źródła witaminy C i czy grożą Ci niedobory.
Witamina C to najbardziej znana i popularna witamina wykazująca wielokierunkowe działanie na organizm człowieka. Występuje w wielu produktach pochodzenia roślinnego, dlatego rzadko dochodzi do jej niedoborów. Obecnie na niedobory tej witaminy najbardziej narażone są osoby w podeszłym wieku, alkoholicy i palacze. U zdrowych ludzi wystarczy odpowiednio skomponowana dieta, aby dostarczyć organizmowi ilość witaminy C zgodną z zapotrzebowaniem.
Zalecana dzienna porcja witaminy C dla dorosłych to:
• 90 mg dla mężczyzn;
• 75 mg dla kobiet;
• 85 mg w ciąży;
• 120 mg podczas karmienia piersią;
• dodatkowe 35 mg dla osób palących.
Witamina C (kwas askorbinowy) to witamina antyoksydacyjna. Co to oznacza? Albowiem chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co ma znaczenie w profilaktyce wielu chorób. Bierze też udział w wielu reakcjach biochemicznych, takich jak synteza hormonów, jest niezbędna do syntezy kolagenu i przyspiesza proces gojenie ran. Ponadto zwiększa odporność organizmu, z czego jest najbardziej znana. Dbanie o jej odpowiednią podaż przez cały rok to zatem dobry sposób na wzmocnienie odporności dziecka i osoby dorosłej.
Niedobór witaminy C może objawiać się zmęczeniem, osłabieniem, brakiem apetytu. Z powodu faktu, iż źródła witaminy C to świeże warzywa i owoce, częściej występuje w okresie zimy i wczesnej wiosny. Właściwym postępowaniem w takiej sytuacji jest zadbanie o to, aby w naszej diecie dostępne były źródła witaminy C, np. kiszona kapusta. Można również wykonać badanie krwi i – jeśli obserwuje się poważny niedobór – włączyć suplementację.
Całkowity brak witaminy C w diecie wywołuje szkorbut, charakteryzujący się krwawieniami i zmianami zapalno-martwiczymi dziąseł oraz wypadaniem zębów. W przeszłości dotykała żeglarzy, obecnie występuje w krajach trzeciego świata.
Dużo witaminy C zawierają cytrusy, owoce jagodowe (czarna porzeczka), warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuły), papryka, natka pietruszki, szczypiorek, pomidory, ziemniaki. Należy pamiętać, że najlepszym źródłem witaminy C są świeże, surowe warzywa i owoce. Gotowanie, pasteryzowanie, suszenie, ekspozycja na światło czy długie przechowywanie zmniejsza jej zawartość nawet o 50%, co warto uwzględnić, ustalając swój jadłospis. Warto jednak wiedzieć też, jaka jest jej zawartość w poszczególnych produktach.
Owoce bogate w witaminę C wraz z zawartością witaminy C w 100 gramach świeżej masy produktu:
Warzywa bogate w witaminę C wraz z zawartością witaminy C w 100 gramach świeżej masy produktu: