Zainteresowanie melonem rośnie zwłaszcza w okresie letnim, gdzie poszukujemy przekąsek, które będą lekkie z dużą ilością wody. W takie dni włączenie melona do swojej diety jest idealnym pomysłem. W naszym kraju melony są dość łatwo dostępne, dzięki czemu można ich używać w wielu potrawach. Co zawiera melon i jakie ma właściwości? Kto powinien z niego zrezygnować?
W Polsce, choć same owoce można kupić bez problemu, uprawia się je raczej rzadko. Być może wynika to z dużej wrażliwości melonów na wahania temperatury. Ten delikatny specjał jest jednak wart zachodu – ilość wartości odżywczych znajdujących się w owocu może przyprawić o zawrót głowy.
Istnieje kilka różnych gatunków melona. Jednak najbardziej rozpowszechnionym pod względem produkcji i konsumpcji na świecie jest melon kasaba, melon miodowy oraz melon kantalupa.
Melon kasaba można rozpoznać bardzo łatwo – są zawsze okrągłe. Pokrywająca je skórka ma apetyczny żółty kolor. W środku tego gatunku owocu znajdziemy pyszny, białawy miąższ, bogaty przede wszystkim w witaminę B12, potas, magnez i miedź.
Melon kantalupa zazwyczaj jest okrągły, jednak kolor skórki różni się – może być szary, brązowy lub zielonkawy. Pomarańczowy miąższ o słodkim smaku zawiera w sobie duże ilości witaminy C – pokrywa aż połowę dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, magnez, miedź, potas i witaminy z grupy B.
Melon miodowy jest bardziej owalny, żółtawo-zielonkawy, a jego miąższ jest koloru kremowego. Nie zawiera tak imponującej ilości składników odżywczych, jak kantalupa czy kasaba, ale znajdziemy w nim witaminę B6 i kwas foliowy. Jest także mniej kaloryczny od pozostałych odmian. W melonach możemy znaleźć też sporo wapnia, żelaza, cynku, fosforu i selenu.
Zawartość kalorii w 100 g melona może różnić się w zależności od jego odmiany. Bardziej słodkie melony będą zawierały więcej cukru, a co za tym idzie – będą bardziej kaloryczne. Najpopularniejsze odmiany melona zawierają:
Melony klasyfikują się w grupie produktów o średnim indeksie glikemicznym. Ich IG wynosi 65. Średni indeks glikemiczny oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę mogą spożywać melony sporadycznie. Ich porcja powinna być mała i wkomponowana w zbilansowane posiłki.
Dzięki obecności witamin i składników mineralnych melony posiadają udowodnione w badaniach właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Melony obniżają ciśnienie krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia. Poprawiają wzrok, cerę, stan włosów oraz paznokci. Oczyszczają także organizm z toksyn i nadmiaru wody, dzięki czemu łatwiej zwalczyć zbędne kilogramy i cellulit. Melony zapobiegają także stanom depresyjnym i tworzeniu się nowotworów, a ponadto wzmacniają pamięć i inne funkcje poznawcze naszego mózgu. Warto jeść je latem – dzięki nim, nasza opalenizna dłużej się utrzyma.
Obranie i pokrojenie melona nie sprawi Wam już większych kłopotów, jednak co z niego przygotować? Ten owoc jest jadalny na surowo i niezwykle pysznie smakuje w takiej wersji. Soczysty i słodki melon z pewnością skradnie Wasze serca.
Soczysty i aromatyczny miąższ melon kantalupa to idealny dodatek do sałatek owocowych. Z kolei żółty melon miodowy idealnie komponuje się z szynką parmeńską. Natomiast melon zielony pasuje do dań z owocami morza. Melon galia najlepiej dodawać do lodów i deserów.