Moskwa „j…e” PiS. Rosyjskie służby w wulgarnej akcji PO » CZYTAJ TERAZ »

Kwiaty bzu lilaka wykorzystaj w kuchni!

Lilak – częściej określany jako bez – to cudowanie pachnąca roślina, która bardzo często zdobi ogrody w całej Europie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz wyśmienitego wyglądu i zapachu, lilak wyśmienicie… smakuje! Z kwiatów krzewu można przygotować wiele smakołyków. W ostatnim czasie popularny stał się dżem z lilaka. Konfitura z bzu nie jest trudna w przygotowaniu, co za moment udowodnimy. Jako dodatek, podajemy też przepis na pyszną herbatę z kwiatów lilaka.

Lilak - drzewo
Lilak - drzewo
zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Pixabay

Lilak, czyli bez

Lilak jest łatwy w uprawie, nieźle rośnie niemal w każdym gruncie. Da sobie radę w cieniu, choć pełnię swojego piękna odda w nasłonecznionym miejscu. Lilak nie jest wymagający. Nie ma potrzeby nawożenia ani obfitego podlewania. Ponadto jest odporny na mróz. Żeby lilak obrodził jak najobficiej, kwiaty należy regularnie obcinać (kwitnące gałązki lub tuż po przekwitnięciu).

To także bardzo zdrowa roślina. Pomaga w rozmaitych problemach skórnych, ale także trawiennych. Taka konfitura to prawdziwy skarb. Szczególnie wartościowa okaże się zimą, kiedy odporność naszych organizmów drastycznie spada. Konfitura z lilaka to dzielnie wspomoże ciało w walce z przeziębieniami.

Konfitura z lilaka może posłużyć jako dodatek do herbaty, pączków, naleśników czy kanapek. To bez wątpienia wyjątkowy smak, którego nie tak łatwo spotkać na sklepowej półce. Zimowy wolny poranek i roztaczający się aromat z otwartego słoika z konfiturą z lilaka… Brzmi zachęcająco więc przejdźmy do konkretów!

Maj to idealny czas na przygotowanie konfitur, ponieważ mniej więcej w tym czasie bzy zakwitają. Co potrzeba do zrobienia konfitury z lilaka?

Dżem z bzu – składniki i przepis

Konfitura z lilaka. Podajemy potrzebne składniki na pięć małych słoików konfitury z lilaka. Potrzebne będą:
4 szklanki kwiatów lilaka;
3 szklanki gorącej wody;
sok z 1 pomarańczy lub grejpfruta;
1,5 szklanki cukru (białego, brązowego, ksylitolu... do wyboru);
2,5 łyżeczki pektyny.

Nie zaszkodzi dodać również wanilii czy cynamonu. Ograniczać może jedynie wyobraźnia. Warto eksperymentować, by znaleźć swój unikalny smak!

Jak zrobić dżem z bzu? Przepis krok po kroku

  • Oddziel kwiaty od gałązek i listków.
  • Kwiaty wrzuć do garnka lub innego pojemnika, który można przykryć. Zalej je gorącą wodą i odstaw na minimum 12 godzin.
  • Po tym czasie odsącz kwiaty, a powstały sok gotuj z resztą składników przez około pół godziny.
  • Gotuj na małym ogniu – tak cała konfitura stanie się gęsta.
  • Tu możesz dodać do konfitury odsączone wcześniej kwiaty. Są one w pełni jadalne.
  • Tak zagotowaną konfiturę przelej do wyparzonych słoików. Te mocno zakręć i postaw do góry dnem. Pozostaw je w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.

Herbata z kwiatów lilaka

Oprócz konfitury, można też przygotować susz na herbatę. Ta także sprawdzi się w walce z przeziębieniem, znacząco wzmacniając nasz organizm. Taka herbata ma słodkawo-karmelowy smak, kompletnie pozbawiony goryczki, która jest wyczuwalna jeszcze w świeżych kwiatach.

Nie wystarczy ściąć kwiat i zalać go wrzątkiem. Najpierw trzeba go utlenić. W tym celu oddziel kwiaty od gałązek. Kwiaty napchaj w słoik, a następnie wstaw je do piekarnika na trzy godziny w temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza. Kwiaty zbrązowieją i staną się wilgotne. Po tym należy je wysuszyć. Do tego również może posłużyć piekarnik. Tym razem ustaw temperaturę ok. 40 stopni Celsjusza, a drzwiczki piekarnika pozostaw otwarte. Tak otrzymany susz hermetycznie przechowuj.

Zalewając susz z lilaka, woda nie może wrzeć. Najlepiej, by miała ok. 80-90 st. C. Smacznego!

 



Źródło: zielonyogrodek.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska