Moskwa „j…e” PiS. Rosyjskie służby w wulgarnej akcji PO » CZYTAJ TERAZ »

Masło – zdrowe czy nie?

Masło to inaczej skondensowany tłuszcz mleczny. To popularny tłuszcz, często spożywany przez Polaków. Nadaję potrawom przyjemny smak, używany często do smarowania czy pieczenia. To produkt w pełni naturalny, jednak nie wszyscy powinni je spożywać. Czy masło jest zdrowe? Jakie właściwości ma masło?

Prawdziwe masło
Prawdziwe masło
zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Felicity Tai

Co to jest masło?

Masło jest naturalnym tłuszczem pochodzenia naturalnego. Powstaje ze śmietany, najczęściej w procesie ubijania, czyli odseparowania tłuszczu z mleka krowiego. Jest to więc produkt pochodzenia zwierzęcego.

Masło ma charakterystyczny kremowy albo jasnożółty kolor i przyjemny, delikatny smak. Zgodnie z polskimi przepisami, w produkcie przeznaczonym do sprzedaży, które jest opatrzony nazwą „masło”, nie może być mniej niż 82% tłuszczu mlecznego. Poza nim w składzie produktu można znaleźć kilkanaście procent wody oraz ok. 2% nietłuszczowych składników stałych.

Wyróżnia się 4 opisy handlowe produktów zawierających tłuszcze mleczne bez domieszek tłuszczów roślinnych:
•    masło - produkt o zawartości tłuszczu mlecznego 80-90%, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka,
•    masło o zawartości trzy czwarte tłuszczu (60%-62% tłuszczu),
•    masło półtłuste (39%-41% tłuszczu),
•    tłuszcz mleczny do smarowania X%. Produkt o zawartości tłuszczu poniżej 80% i powyżej 62%, poniżej 60% i powyżej 41% lub poniżej 39%.

Masło - jakie masło jest prawdziwe?

Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej masło jest produktem składającym się z tłuszczu mlecznego w ilości od 80 do 90% oraz nie może zawierać ani grama tłuszczu roślinnego.

Jakie składniki odżywcze zawiera masło?

Masło zapewnia przede wszystkim dużą dawkę energii – w 100 g produktu znajduje się aż 740 kcal. Jest źródłem małej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E oraz K, oraz składników mineralnych, np. wapnia, magnezu oraz cynku. W jego składzie można również znaleźć lecytynę, która wspiera m.in. prawidłową pamięć i koncentrację.

Niestety, w maśle przeważają nasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią one od 63 do 68 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych obecnych w maśle. Dlatego specjaliści od żywienia sugerują, aby ograniczyć jedzenie masła. Spożywanie tłuszczów nasyconych w nadmiarze podnosi poziom "złego" cholesterolu - LDL, co może przyspieszać rozwój miażdżycy, zatorów, zespołów naczyniowych, choroby niedokrwiennej serca oraz udaru mózgu.

Kto nie powinien jeść masła?

Masła nie powinny jeść osoby, które są w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych lub cierpią na zaburzenia lipidowe. Osoby te powinny kupować miękkie margaryny do smarowania pieczywa, a do gotowania używać olejów roślinnych.

Masło i tłuszcze zwierzęce nie powinny dominować w diecie seniorów. Ważne jest, aby osoby starsze spożywały tłuszcze roślinne, które zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wszystko dlatego, że pozytywnie one wpływają na sprawność umysłową.

Ile masła powinniśmy jeść dziennie ?

W związku z tym, iż masło jest źródłem niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczów nasyconych, należy ograniczyć jego spożywanie do maksymalnie 1 łyżki stołowej dziennie. Z badania, które przeprowadzono w 2016 roku wynika, iż spożywanie ok. 14 g masła dziennie nie ma wpływu na występowanie incydentów kardiologicznych zawałów i zatorów. Jest słabo powiązane ze wzrostem ogólnej śmiertelności. W niewielkim stopniu obniża ryzyko zgonu z powodu cukrzycy.

 



Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska