W sprzedaży dostępnych jest wiele produktów spożywczych oznaczonych literą E. Co to właściwie oznacza? Obecność na etykiecie kodu E określa, że dany produkt zawiera chemiczne dodatki do żywności. Są to między innymi barwniki, konserwanty, środki spulchniające oraz wzmacniacze smaku. Brak umiaru i bagatelizowanie składu spożywanych produktów prowadzi do wielu negatywnych skutków dla człowieka, w tym do rozwoju chorób nowotworowych. Jednak nie wszystkie dodatki E są szkodliwe. Zobacz i przekonaj się!
Dodatki do żywności to substancje, które samodzielnie nie są jadane, ale są dopuszczone do stosowania w produkcji żywności na ściśle określonych warunkach. Opatrzone są one symbolem „E” i najczęściej trzycyfrową liczbą. Dodatkom do żywności obowiązkowo towarzyszy określenie ich funkcji technologicznej jaką pełnią w wyrobie gotowym, np. „przeciwutleniacz”, „emulgator”, „regulator kwasowości”. Substancje te nie mają zbyt dobrej sławy, raczej kojarzą się z jedzeniem wysokoprzetworzonym, kiepskiej jakości.
Wśród potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia substancji, mogących mieć charakter rakotwórczy wymienia się:
Lista zdrowych „E” jest dużo dłuższa. To nie same dodatki do żywności są problemem (zwykle). Problem rodzi się, gdy jedzenie, które kupujesz, jest napakowane dużą ilością dodatków do żywności. Długa lista dodatków najczęściej negatywnie świadczy o jakości produktu spożywczego i jego stopniu przetworzenia.
Jak zatem podchodzić do „E” na etykietach? Jeśli jest ich kilka, a lista składników długa – nie kupuj. Nie zakładaj jednak, że każdy produkt spożywczy z dodanym „E” jest zły.
Gdy masz wątpliwości, czym jest konkretne „E”, zawsze możesz sprawdzić w Internecie lub w aplikacjach przeznaczonych do oceniania składu produktów spożywczych.
Dodatki do żywności stosuje się w celu zmiany smaku, aromatu, a także uzyskania odpowiedniej barwy produktu. Zabiegi te mają za zadanie podniesienie wartości i atrakcyjności produktu w oczach konsumenta. Są też takie substancje, które wydłużają okres trwałości i czas przechowywania artykułów spożywczych. Dzięki dodatkom powstają też całkiem nowe produkty przeznaczone do spożycia.
Spożywanie substancji określanych jako „dodatki do żywności” powinno być kontrolowane ze względu na ich toksyczność. Zbyt duża ich ilość może spowodować szkody w organizmie człowieka. Ustala się więc dopuszczalne dzienne spożycie określane w języku angielskim jako Acceptable Daily Intake, czyli ADI. Definicja wg WHO określa, że jest to ,,ilość danej substancji wyrażona na kg masy ciała na dzień, która może być pobierana w ciągu całego życia nie powodując ryzyka zagrożenia zdrowia”.
Systematyczne i nadmierne spożywanie produktów z dodatkiem E może nieść szkody dla zdrowia i życia. Niektóre z tych substancji są toksyczne, gdy łączy się je z innymi. Mogą wywołać choroby nowotworowe, nadwagę i otyłość, problemy z krążeniem, astmę, przewlekłe bóle głowy oraz wiele niekorzystnych zmian w organizmie.