Moskwa „j…e” PiS. Rosyjskie służby w wulgarnej akcji PO » CZYTAJ TERAZ »

Goździki - na co mogą pomóc?

Goździki to bardzo aromatyczna przyprawa korzenna, która najczęściej kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak poza wieloma walorami smakowymi ma również inne lecznicze właściwości, które warto poznać. Albowiem łagodzą objawy wielu chorób czy innych dolegliwości. Jakie właściwości mają goździki? Kiedy warto je przyjmować?

zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Eva Bronzini

Goździki – charakterystyka

Goździki to popularna przyprawa, która ma zastosowanie w kuchni, ale też w medycynie naturalnej i kosmetyce. Goździki to suszone kwiaty goździkowca korzennego. Drzewo goździkowe rośnie ok. 150 lat. Drzewa goździkowe rosną w Azji i Afryce. Najbardziej służą im tereny położone blisko morza.

Zbiera się z niego pączki kwiatowe i suszy w celu uzyskania właśnie goździków. Goździki suszy się powoli na słońcu, a podczas suszenia nabierają pięknego brązowego koloru.

Goździki – w jakich postaciach są dostępne?

Goździki to bardzo popularna przyprawa, jednak większość z nas kupuje je zazwyczaj w ząbkach. Obecnie goździki można kupić w postaci przyprawy w proszku oraz całych goździków. Aby zachowały swój wyjątkowy aromat, powinny być jednak przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Goździki w postaci proszku niestety z czasem tracą aromat i swoje właściwości. Najlepszym produktem są ząbki goździków, które ewentualnie można zmielić samemu. Całe goździki można np. rzuć, jednak należy uważać, ponieważ po rozgryzieniu są pikantne.

Ponadto z goździków przygotowuje się olejek eteryczny, który ma cenne właściwości lecznicze. Olejek goździkowy można kupić w sklepach online czy zielarskich. Pamiętajmy jednak, aby tak jak inne olejki eteryczne zawsze rozcieńczać go przed użyciem. Goździki zmielone i olejek z goździków są mocniejsze niż całe goździki.

Goździki na ból zęba

Goździki zawierają eugenol, który wykazuje działanie znieczulające. Gdy wystąpi u nas ból zęba skutecznie może pomóc żucie goździków lub przyłożenie do bolącego miejsca olejku goździkowego, oczywiście rozcieńczonego i na waciku. Co więcej, olejek może być stosowany miejscowo w stomatologii przed zrobieniem zastrzyku w dziąsło. 

Można je stosować również na afty i pleśniawki w jamie ustnej, aby przyspieszyć regenerację skóry.

Goździki na świeży oddech

Goździki mają działanie bakteriobójcze, dlatego ich żucie może zmniejszać nieprzyjemny zapach z ust
Można je traktować jako zdrowszy zamiennik gumy do żucia.

Goździki na ból głowy

Goździki mają swoje zastosowanie także w przypadku bólu głowy. Kilka kropli olejku goździkowego w kąpieli może zniwelować dolegliwości bólowe. Produktem można też natrzeć skronie. Olejek goździkowy rozgrzewa i pobudza krążenie. Lepiej zrezygnować z niego w przypadku nadciśnienia i migreny.

Goździki na przeziębienie

Goździki wykazują antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości, które ułatwiają powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia lub grypy. Przyprawa zmniejsza ból gardła, kaszel i udrożnia zatkany nos. Herbata z goździkami w sezonie grypowym poza wyjątkowym smakiem pozytywnie wpływa na stan zdrowia.

Goździki na trawienie

Goździki pozytywnie wpływają na układ trawienny, redukują wzdęcia i łagodzą zgagę. Napar z 1-2 łyżeczek goździków zalany wrzątkiem i parzony pod przykryciem pomaga na ból brzucha i biegunkę. Należy go pić małymi porcjami, maksymalnie po 100 ml.

Goździki na skórę

Odrobina olejku goździkowego do kąpieli wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, hamuje nadmierne wydzielanie potu i nieprzyjemny zapach ciała.

Goździki a cholesterol

Goździki spożywane w niewielkiej ilości wspierają produkcję insuliny i obniżanie poziomu cholesterolu. 

Goździki na układ nerwowy

Ponadto, goździkowy grzaniec ułatwia zasypianie i reguluje działanie układu nerwowego. Pozytywnie wpływa tez na umysł i sprzyja regeneracji organizmu.

Goździki w kuchni – do czego dodawać?

Goździki mają zastosowanie głównie w kuchni, gdzie urozmaicają smak wielu dań. Pasują one do mięsa, czerwonej gotowanej kapusty, ciast piernikowych, kompotów, czy rozgrzewających napojów w tym przede wszystkim herbaty. 

Goździki – przeciwwskazania

Choć goździki mają wiele cennych właściwości leczniczych, należy pamiętać, że każda substancja w nadmiarze może być szkodliwa. Ponadto goździki mogą wywołać uczulenie, lepiej więc najpierw użyć małej ilości. Pamiętajmy również, aby z goździków zrezygnowały kobiety w ciąży, osoby cierpiące na nadciśnienie, hipoglikemię i zaburzenia krzepliwości krwi.
 

 



Źródło: portal.abczdrowie.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska