Często pojawia się moda na substancje czy składniki naturalnego, choć często szybko przemija. Jednak jeśli mowa tu o oleju z czarnuszki to na stałe zagościł w naszych dietach, rzeczywiście działając. Znany od wieków, sprawdzi się w wielu schorzeniach i dolegliwościach. Może być używamy zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Jakie właściwości posiada olej z czarnuszki? Jak dawkować olej z czarnuszki?
Czarnuszka, nazywana również czarnym kminkiem, to roślina znana nam już od czasów starożytnych. Najbardziej prozdrowotne właściwości zawierają ziarna czarnuszki, które znalazły swoje zastosowanie w medycynie oraz kosmetologii. W małych ziarenkach czarnuszki znajduje się wiele substancji, które mają działanie antyoksydacyjne, antyzapalne i antynowotworowe.
Olej z czarnuszki jest lekko gorzkawy w smaku, ma intensywny i korzenny zapach. Jego barwa może być miodowa lub ciemnobrązowa. Skład oleju z czarnuszki to prawdziwe bogactwo prozdrowotnych składników. W 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu linolowego, kwasu oleinowego i kwasu alfa-linolenowego. Zawiera też witaminę E, biotynę, beta-karoten, fitosterole oraz minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk, a także aminokwasy i saponiny.
Olej z czarnuszki ma wiele wspaniałych właściwości, do których można zaliczyć:
Właściwości oleju z czarnuszki należy wykorzystywać przede wszystkim u osób z następującymi dolegliwościami:
Olej z czarnuszki jest substancją, która nie ma skutków ubocznych, dlatego nie ma ograniczeń w jego stosowaniu. Należy jednak pamiętać, że ze względu na obecność olejku zawartego w nasionach czarnuszki o działaniu przeciwskurczowym, jego stosowanie u kobiet w ciąży trzeba skonsultować z lekarzem. Nie wolno również podawać oleju z czarnuszki dzieciom poniżej 3 roku życia.
Nadmiar czarnuszki może prowadzić do niedociśnienia, co wiąże się z:
Dlatego też przed rozpoczęciem przyjmowania oleju z czarnuszki warto zasięgnąć opinii lekarza.
Ze względu na regenerujące i łagodzące właściwości oleju może być on stosowany w przypadku oparzeń słonecznych.
Olej z czarnuszki możemy stosować również na włosy. Sprawdzi się on doskonale u osób, które zmagają się z ich nadmiernym wypadaniem. Posiada bardzo dobre właściwości regenerujące włosy. Ożywia włosy matowe i łamliwe, dodatkowo zapobiega przetłuszczaniu, a nawet łupieżowi, kompleksowo rozwiązując szereg problemów dermatologicznych, z jakimi zmaga się wiele osób.
Olej z czarnuszki ma charakterystyczny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego podczas jego przyjmowania warto spożywać go wraz z sokiem owocowym lub miodem, które skutecznie złagodzą aromat czarnuszki. Olej z czarnuszki można dodawać również do potraw, np. do sałatek jako składnik zaostrzający ich smak. Oleju z nasion czarnuszki egipskiej nie należy jednak zbytnio podgrzewać i poddawać obróbce termicznej, ponieważ zniszczy to jego lecznicze właściwości.
Dawkowanie oleju z czarnuszki jest proste: zaleca się picie oleju po 1 łyżeczce dwa razy dziennie. Kiedy najlepiej przyjmować olej z czarnuszki? Najlepiej spożywać go przed posiłkiem, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości powinniśmy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Wybierając olej z czarnuszki, należy zwrócić uwagę, czy był nierafinowany i tłoczony na zimno. Przechowujemy go w ciemnej butelce, nie narażając na działanie promieni słonecznych, w niskiej temperaturze (3-10 stopni Celsjusza).
Olej z czarnuszki można kupić w aptekach lub sklepach zielarskich i specjalizujących się kosmetykami naturalnymi. Bez problemu zamówimy go również w internecie. W zależności od pojemności buteleczki cena oleju z czarnuszki waha się od 10 do 30 zł.