Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Polska kuchnia pachnie przyprawami

Polska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Liczne rodzaje ziół i przypraw, pozostające na wyciągnięcie ręki niemalże o każdej porze roku, dają nam nie tylko ogromne możliwości tworzenia ciekawych smakowych kombinacji, ale doskonale sprawdzają się jako naturalne wsparcie zarówno ducha jak i ciała.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
monicore, pixabay

Nie każdy z nas wie, że obecne w rodzimej kuchni liczne rodzaje ziół i przypraw kiedyś były towarem zarezerwowanym tylko dla nielicznych. Rozwój handlu, transportu, ale i coraz to łatwiejszy dostęp do wiedzy sprawiły, że nasza kuchnia pachnie dziś nie tylko staropolskim majerankiem, jałowcem i macierzanką, ale również obfituje w aromaty charakterystyczne dla zagranicznych terenów. Popularny wawrzyn szlachetny, potocznie znany jako liść laurowy, podobnie jak wanilia, przywędrował do nas z Ameryki Środkowej, Afryka natomiast zapoznała nas z przyjemnym zapachem bazylii. Aktualnie korzystamy z wachlarza przypraw i ziół pochodzących z całego świata, wliczając te, które cieszą się największym uznaniem, a przy okazji najwyższą ceną, jak np. szafran.

Przy tak ogromnym zapleczu aromatów, trudno wybrać ten, który idealnie wkomponuje się w smak przygotowywanego właśnie dania. To, po którą przyprawę sięgniemy przy okazji serwowania danego posiłku nie może być dziełem przypadku. Każdy rodzaj produktu ma swoje indywidualne wymagania. Mimo tego, że polska kuchnia coraz częściej zaskakuje wychodząc poza schematy, nadal pielęgnuje się w niej sprawdzone połączenia, które niezmiennie okazują się niezawodne. Na przykład? Ekspert wylicza, że sprawdzonym już przez naszych przodków i jednocześnie najlepszym towarzystwem dla czerwonego mięsa będzie solidna dawka intensywnych przypraw, jak np. grubo mielony pieprz, chili, gałązki rozmarynu i tymianku czy cały miażdżony czosnek.

Delikatne białe mięso potrzebuje natomiast zupełnie innego, subtelnego podejścia. W przypadku ryb i drobiu warto ograniczyć się do doprawienia głównie solą i świeżymi ziołami, np. kolendrą, koperkiem, bazylią, czy tymiankiem przy ograniczonym dodatku pieprzu, tak by subtelny smak mięsa nie został przytłoczony. Bezpiecznym i uniwersalnym połączeniem, które sprawdzi się niemalże w przypadku wszystkich dań mięsnych czy warzywnych, jest duet tymianku z bazylią (co ciekawe, w niewielkiej ilości mile widziany również w deserach ), liść laurowy z zielem angielskim, lub w przypadku słodkich smaków, wanilia i cynamon.

 



Źródło: infowire.pl, niezalezna.pl

#wanilia #cynamon #przyprawy

redkacj