Krajowy Związek Producentów Buraka Cukrowego (KZPBC) jest zaniepokojony decyzją o zakończeniu w 2017 r. kwotowania produkcji cukru w Unii Europejskiej. Według tej organizacji, stracą na tym rolnicy - bo będzie mniej plantacji, oraz konsumenci - bo cukier podrożeje.
W ubiegłym tygodniu Komisja Europejska, Parlament Europejski oraz Rada wstępnie uzgodniły zniesienie limitów produkcji cukru od października 2017 r. Wcześniej Parlament Europejski opowiadał się za utrzymaniem kwot do września 2020 r.
Zdaniem prezesa KZPBC Stanisława Barnasia
zniesienie ograniczeń w produkcji cukru nie wpłynie na spadek jego cen, co przewidują zwolennicy zniesienia kwot. Raczej będzie odwrotnie. Na razie cukier na światowych giełdach jest tani, bo Europa jest pod tym względem samowystarczalna.
Barnaś uważa, że w dłuższym okresie
należy spodziewać się wzrostu cen dla konsumentów nawet do 6 zł za kg. Obecnie w sieciach handlowych cukier kosztuje średnio ok. 3,40 zł/kg.
Zniesienie kwotowania może odbić się na
produkcji buraków w Polsce i doprowadzić do ograniczenia upraw - ocenia prezes KZPBC. Cukrownie będą bowiem mogły sprowadzać tańszy surowiec z trzciny cukrowej do przerobu na cukier.
Źródło: niezalezna.pl,PAP
mg