Zamach antydemokratyczny. Ryszard Kalisz i postkomunistyczna hydra » CZYTAJ TERAZ »

Szparagi – zielone warzywo o unikalnym smaku i wielu zaletach

Szparagi to warzywo o zdecydowanie unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej oraz smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że te warzywa nie tylko dobrze smakują, ale również posiadają ciekawe właściwości prozdrowotne. Chociaż szparagi składają się w ok. 90 proc. z wody, to mają w sobie aż ok. 100 substancji, które wspomagają pracę organizmu. Czym charakteryzują się szparagi i jakie są ich zalety?

zdjęcie ilustracyjne/ pexels.com/@douglas miller

Szparagi to warzywa o charakterystycznym podłużnym kształcie. Można spotkać różne odmiany szparagów - w kolorach zielonym, białym, fioletowym, fioletowo-niebieskim, czy nawet różowym. Pochodzą ze wschodnich okolic Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Obecnie ich największymi producentami są Chiny i Peru. Szparagi uprawiane są także w USA, Kanadzie, Włoszech, Holandii, Francji czy Niemczech.

Sezon na szparagi

Sezon na szparagi jest dość krótki. Trwa od połowy kwietnia do lipca. Za najsmaczniejsze uznaje się szparagi majowe i czerwcowe. Poza sezonem również można je kupić, natomiast ich smak i wartości odżywcze tych szparagów będą wtedy nieco gorsze. Przez cały rok dostępne są też szparagi w puszce.

Cena szparagów w sklepach tuż przed sezonem wynosi zwykle 15-20 zł za pęczek, a w sezonie nieco poniżej 10 zł. Najbardziej powszechne są szparagi białe i zielone. Fioletowe są trudniejsze w uprawie, a z tego względu mniej opłacalne w produkcji oraz średnio dostępne w polskich sklepach.

Szparagi - zalety

Szparagi są warzywami niskokalorycznymi, nie zawierają tłuszczu oraz są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Istnieje jednak zdecydowanie więcej powodów, dla których częściej powinniśmy po nie sięgać. Oto kilka z nich:

  • obniżają poziom cholesterolu;
  • regulują ciśnienie;
  • poprawiają metabolizm;
  • substancje fitochemiczne zawarte w szparagach mają działanie przeciwzapalne, łagodzą objawy artretyzmu i reumatyzmu;
  • działają moczopędnie, pozwalając pozbyć się nadmiaru wody z organizmu;
  • oczyszczają organizm, działają profilaktycznie, a także wspomagająco w leczeniu infekcji dróg moczowych;
  • wzmacniają układ odpornościowy;
  • pomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne;
  • uważane za naturalny afrodyzjak, stymulują produkcję estrogenu u kobiet oraz testosteronu u mężczyzn;
  • zwalczają wzdęcia i poprawiają trawienie;
  • są doskonałym źródłem kwasu foliowego, który w szczególności polecany jest kobietom ciężarnym i planującym ciążę;
  • stanowią świetny produkt dla diabetyków, ze względu na swoje właściwości hipoglikemizujące, wspomagając leczenie i świetną profilaktykę cukrzycy typu 2;
  • zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę;
  • działają ochronnie na wątrobę i trzustkę;
  • redukują bezsenność.


Szparagi - wartości odżywcze

Szparagi - kalorie (w 100 g)

  • 18 kcal 
  • Białko = 2 g
  • Węglowodany = 4 g
  • Błonnik = 1.5 g

Szparagi zawierają:

  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • fosfor,
  • fluor,
  • beta-karoten,
  • mangan,
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • wapń,
  • żelazo.


Szparagi polecane w ciąży

Warzywa te warto włączyć do diety podczas ciąży. Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, potrzebnego do zapewnienia prawidłowego rozwoju płodu. Kobietom w ciąży zalecana jest podwójna dawka dziennego zapotrzebowania na witaminę B9 (kwas foliowy), więc spożywając szparagi, mogą ją uzupełnić w naturalny sposób. Kwas foliowy odpowiada także za rozbudowę wszystkich komórek organizmu, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, co z kolei jest niezwykle istotne w pierwszym etapie ciąży i ma ogromny wpływ na rozwój dziecka.

Szparagi – kto nie powinien ich spożywać?

Szparagi mimo wielu zalet w pewnych sytuacjach nie będą dobrym wyborem. Ich spożycie, zwłaszcza w sporych ilościach, może być związane z występowaniem nieprzyjemnych dolegliwości takich jak wzdęcia lub biegunki. Proces ten związany jest z dużą zawartością fruktanów, które nie są trawione przez organizm, natomiast łatwo ulegają fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. Powoduje to powstawanie sporej ilości gazów, co z kolei będzie powodować wzdęcia, ból czy dyskomfort. Dlatego też szparagi mogą nasilać dolegliwości niektórych chorób i nie są polecane dla osób chorujących na zespół jelita drażliwego.

Jak rozpoznać świeże szparagi?

Kupując szparagi, należy zwrócić uwagę na ich świeżość. Warto wybierać jędrne, wilgotne, ze zwartymi główkami i końcówkami. Lepszym wyborem będą warzywa pochodzące z lokalnych upraw – mamy wówczas większą szansę, że będą słodkie, kruche, soczyste i bez łyka. 

Jak obierać i gotować szparagi?

Białe szparagi należy obowiązkowo obierać. Skrobie się je skrobaczką od dołu aż do główki. Zielone wystarczy przyciąć przy zdrewniałych końcach. Jeśli chcemy mieć pewność, że nie będzie łyka, zielone szparagi również możemy obrać.

Szparagi gotujemy podobnie jak makaron. Należy uważać, żeby ich nie rozgotować, ponieważ wbrew pozorom, są dość delikatne i łatwo je rozgotować. Szparagi wiążemy w pęczek i gotujemy w lekko osolonej wodzie ustawione pionowo (tak, by ich główki wystawały ponad wodę). Łodygi szparagów możemy również piec, podsmażać i grillować.

 



Źródło: poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska