10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!

Siemię lniane - wszystko, co trzeba wiedzieć

Siemię lniane to niewielkie nasionka lnu o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Z powodu wielu właściwości prozdrowotnych zaliczane są do produktów superfoods – wykorzystywane są we wspomagającym leczeniu wielu schorzeń, zwłaszcza w dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego i układu sercowo-naczyniowego. Jakie właściwości ma siemię lniane? Jak przyrządzić siemię lniane do picia i w jaki jeszcze sposób można je stosować?

zdjęcie ilustracyjne/ pexels.com/@Vie Studio

Siemię lniane – co to?

Siemię lniane są to niewielkie ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotą barwę. Są to cenne, oleiste ziarna zaliczane do superfoods, czyli do zdrowej żywności o wielu cennych właściwościach prozdrowotnych.

Siemię lniane ma pozytywny wpływ nasz organizm. Uznawane są za zielarski produkt leczniczy. Ponadto wykorzystywane jest również jako domowy preparat kosmetyczny, ponieważ stosowane zewnętrznie wykazuje korzystne działanie na włosy i cerę.

Najczęściej spotykane siemię lniane jest brązowe, które powszechnie dostępne jest na rynku. Mniejszą rozpoznawalnością jest siemię lniane złociste, które wyróżnia się bogatszą zawartością składników odżywczych, a także nieco wyższą ceną. Oba wspomniane odmiany siemienia lnianego dostępne są w postaci całych ziaren lub w formie zmielonej. 

Siemię lniane nie ma wyraźnego smaku, po zalaniu wodą pęcznieje i wytwarza śluz. Siemię można spożywać bezpośrednio – jako dodatek do potraw, w postaci zmielonej lub w formie naparu, często nazywanego kisielem lub kleikiem. 

Siemię lniane – co zawiera?

Dlaczego siemię lniane jest zdrowe? To cenne źródło składników, takich jak:

  • kwasy omega-3,
  • białko – zawartość od 20% do 30%,
  • błonnik pokarmowy: celuloza i ligniny,
  • lignany,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina B1, B2, B3, B5, B6,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • magnez,
  • miedź,
  • cynk,
  • mangan,
  • fosfor.

Siemię lniane – dlaczego warto je stosować?

Stosowanie siemienia lnianego w profilaktyce zdrowia jest zalecane ze względu na potwierdzone właściwości prozdrowotne nasion lnu. Dzięki zdrowotnym składnikom siemię lniane sprzyja przywracaniu i utrzymaniu równowagi fizjologicznej organizmu. Szczególne znaczenie ma tu siemię lniane w kontekście:

  • refluksu - w przypadku refluksu siemię chroni śluzówkę, łagodzi dolegliwości oraz pieczenie w przełyku;
  • wrzodów żołądka - regularne spożywanie kisielu z siemienia lnianego działa osłonnie na błonę śluzową, może redukować dyskomfort oraz dolegliwości bólowe;
  • zaparć - błonnik reguluje pracę układu pokarmowego i działa wspomagająco w problemach z wypróżnianiem;
  • biegunek i wzdęć – błonnik pokarmowy poprawia skład mikrobioty jelitowej oraz wspomaga perystaltykę jelit;
  • kaszlu i bólu gardła – siemię łagodzi błony śluzowe gardła;
  • cukrzycy – siemię może zmniejszać glikemię w cukrzycy typu 2;
  • problemów hormonalnych - lignany lniane ograniczają objawy towarzyszące zbyt wysokiemu lub za niskiemu stężeniu estrogenów w organizmie, ograniczając ryzyko zmian nowotworowych w jajnikach i piersiach;
  • profilaktyki nowotworowej;
  • profilaktyki osteoporozy;
  • nadciśnienia tętniczego;
  • redukcji cholesterolu - zmniejsza stężenie trójglicerydów, czego rezultatem jest spadek prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę, zakrzepicę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego;
  • odchudzania - siemię dodane do posiłku wywołuje szybsze poczucie sytości i ogranicza apetyt.

Siemię lniane – czy może szkodzić?

Mimo drogocennych wartości odżywczych istnieją również przeciwwskazania do stosowania siemienia. Kto nie powinien ich spożywać? Przede wszystkim kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby uczulone na ten produkt.

Siemię lniane nie jest zalecane również osobom, które po jego spożyciu odczuwają bóle brzucha, mają wzdęcia, nudności czy świąd skóry. Wówczas warto skonsultować się z lekarzem.

Jaką ilość siemienia lnianego można spożywać w ciągu dnia? 

W ciągu dnia powinniśmy spożywać do około 50 g surowca. W przypadku stosowania leków, należy pamiętać, aby siemię lniane należy spożywać w odstępie 1 do 2 godzin w celu uniknięcia interakcji z lekami. Większa ilość może spowodować lub nasilić problemy gastryczne.  

Siemię lniane – jak przygotować? Ziarna lnu, len mielony, olej lniany

W przypadku stosowania nasion lnu w problemach z wypróżnianiem stosujemy od 2 do 3 razy dziennie łyżkę stołową nierozdrobnionych lub zgniecionych nasion, czyli nasion w których powłoka nasienna jest zmiażdżona, z około 150 ml płynu.
W przypadku działania przeciwzapalnego w stosowaniu wewnętrznym stosujemy 2–3 łyżki rozdrobnionych nasion lnu do sporządzenia kleiku lnianego.

W przypadku przyjmowania siemienia lnianego z uwagi na zawartość kwasu linolenowego zaleca się stosowanie oleju lnianego zamiast nasion mielonych (z uwagi na większą biodostępność kwasu w oleju lnianym). Większą biodostępność wymienionego kwasu zawierają także nasiona zmielone.

 



Źródło: onet.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska