Kwas foliowy, czyli witamina B9, to jedna z najpotrzebniejszych witamin w organizmie człowieka. Niedobór kwasu jest szczególnie groźny dla kobiet w ciąży, ponieważ może spowodować pojawienie się wad cewy nerwowej płodu. Jak rozpoznać niedobór kwasu foliowego i jaka jest jego rola w organizmie? Kto powinien suplementować kwas foliowy?
Kwas foliowy, witamina B9, to niezbędna i rozpuszczalna w wodzie witamina, naturalnie obecna w żywności. Kwas foliowy bierze udział w ważnych procesach metabolicznych, a jego niedobór prowadzi do szeregu negatywnych skutków zdrowotnych, jak anemia megaloblastyczna, zwiększone ryzyko chorób serca, niektórych nowotworów i przede wszystkim wad wrodzonych u niemowląt. Kwas foliowy, podobnie jak inne witaminy z grupy B, pełni szereg istotnych funkcji w organizmie. Warto pamiętać, że nie jest to składnik istotny jedynie w diecie przyszłej mamy, ale ważny dla każdego.
Na co wpływa witamina B9 i w jakich procesach bierze udział?
Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy zależy głównie od wieku. Dla dzieci rekomenduje się dawki 200-300 µg na dobę, już dla młodzieży i dorosłych 400 µg na dobę. Kobiety ciężarne i karmiące powinny stosować 400-800 µg na dobę.
Szczególnie narażone na niedobory kwasu foliowego są osoby:
Objawy niedobory kwasu foliowego to:
Powyższe objawy mają także związek z rozwojem niedokrwistości megaloblastycznej. Ten rodzaj anemii najczęściej związana z niedoborem aktywnej formy kwasu foliowego we krwi.
Kwas foliowy pełni ważną rolę we wzroście i rozwoju płodu, wpływając między innymi na prawidłowy podział komórkowy oraz wzrost tkanek. Optymalny poziom kwasu foliowego jest istotny zarówno przed ciążą, jak i w trakcie jej trwania.
Odpowiednia suplementacja kwasem foliowym przed ciążą i w trakcie znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej, w tym rozszczepu kręgosłupa i bezmózgowia. Ponadto jej odpowiednie stężenie poprawia rozwój neurologiczny i funkcję mózgu u dziecka.
Kwas foliowy jest także ważny dla zdrowia matki. Suplementacja znacznie zmniejsza ryzyko powikłań związanych z ciążą, w tym stanu przedrzucawkowego. Ponadto jej wysoki poziom u matki wiąże się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem przedwczesnego porodu.
Biorąc pod uwagę znaczenie kwasu foliowego dla zdrowia matki i płodu zaleca się wszystkie kobiety planujące ciążę uzupełniały codziennie 400-800 mcg kwasu foliowego.
Kwas foliowy, podobno jak inne witaminy z grupy B, wpływa na poziom homocysteiny. Niedobór kwasu foliowego będzie wpływać na większe stężenia homocysteiny we krwi.
Podwyższone stężenie homocysteiny często towarzyszy chorobom serca, zawałom, wylewom i zakrzepom żylnym. Aminokwas ten albowiem może ułatwiać utlenianie „złego” cholesterolu, który ma większy wpływ na powstawanie zmian miażdżycowych. Ponadto homocysteina przyśpiesza rozwój miażdżycy, uszkadzając naczynia krwionośne.
Najlepsze źródła folianów pochodzące z pożywienia to przede wszystkim świeże warzywa, spożywane na surowo. Produkty bogate w ten składnik to: