Co to jest insulinooporność?
Insulinooporność to zaburzenie związane z obniżoną wrażliwością organizmu na działanie insuliny, czyli hormonu, który odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Insulinooporność sama w sobie nie jest chorobą, tylko zaburzeniem metabolicznym. Natomiast nie warto jej lekceważyć, ponieważ bywa niebezpieczna dla zdrowia. Albowiem wiąże się z ryzykiem rozwoju wielu powikłań, a ostatecznie może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.
Przyczyny i czynniki ryzyka insulinooporności
Głównymi i najważniejszymi przyczynami insulinooporności jest nadwaga i otyłość, która spowodowana jest nieodpowiednia dietą i stylem życia. Inne czynniki ryzyka insulinooporności to:
-
mała aktywność fizyczna oraz siedzący tryb życia,
-
nadmierne spożycie kalorii z dietą,
-
błędy dietetyczne – nadmierne spożycie produktów wysoko przetworzonych, nadmierne spożywanie tłuszczu, cukru, nieregularne jedzenie, zbyt rzadkie lub zbyt obfite posiłki, spożywanie żywności typu fastfood,
-
stany zapalne w organizmie,
-
niektóre choroby endokrynologiczne - zespół Cushinga, akromegalia, nadczynność tarczycy, hiperandrogenizm,
-
przyjmowanie niektórych leków - sterydów, antydepresantów, leków przeciwpsychotycznych,
-
uwarunkowania genetyczne,
-
wiek (ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem) - insulinooporność naturalny proces, który zachodzi podczas starzenia się organizmu dlatego wraz z wiekiem u człowieka zwiększa się upośledzenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny.
Obniżenie wrażliwości na insulinę występuje w wielu jednostkach chorobowych, jak np.:
-
nadczynność tarczycy,
-
niedoczynność tarczycy,
-
nadczynność kory nadnerczy,
-
akromegalia,
-
choroby nowotworowe,
-
stany zapalne – ostre i przewlekłe,
-
choroby wątroby np. marskość wątroby,
-
hemochromatoza,
-
zaawansowana niewydolność nerek,
-
przewlekła niewydolność serca,
-
nadciśnienie tętnicze.
Do jakich chorób może prowadzić insulinooporność?
-
choroby układu sercowo-naczyniowego - przede wszystkim miażdżyca,
-
niealkoholowe stłuszczenie wątroby,
-
zespół policystycznych jajników,
-
cukrzyca typu 2 czy stan przedcukrzycowy.
Objawy insulinooporności
Insulinooporność mogą u siebie podejrzewać osoby z nadwagą i otyłością, choć może występować także u osób szczupłych, ze względu na możliwe otłuszczenie narządów wewnętrznych. Objawy insulinooporności są często niespecyficzne. O zbyt małej wrażliwości na insulinę może świadczyć:
-
łatwe przybieranie na wadze,
-
tycie w okolicy talii,
-
obniżenie nastroju,
-
trudności ze schudnięciem mimo zastosowania diety i podjęcia aktywności fizycznej,
-
mgła umysłowa,
-
problemy z koncentracją, pamięcią, rozdrażnienie,
-
senność pojawiająca się po posiłkach,
-
ciągłe zmęczenie,
-
napady głodu, szczególnie po posiłkach (około 2-3 h po posiłku)
-
trudny do opanowania apetyt na słodycze,
-
wzmożona potliwość,
-
zaburzenia gospodarki węglowodanowej,
-
podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi,
-
zwiększenie stężenia trójglicerydów we krwi,
-
nadciśnienie tętnicze.
Charakterystycznym objawem insulinooporności jest silny głód po posiłkach zwłaszcza bogatych w węglowodany, po których poziom cukru we krwi wzrasta, a trzustka zaczyna wydzielanie insuliny. Jeśli tkanki w wyniku insulinooporności są oporne na ten hormon, to konieczny staje się wyrzut znacznie większych ilości insuliny - często produkuje go zdecydowanie za dużo. W konsekwencji po 1,5-2 godzinach od posiłku poziom cukru we krwi zaczyna szybko się obniżać, często prowadząc do hipoglikemii. Duże wahania glukozy oraz hipoglikemia wzmagają apetyt, co jest jednym z czynników utrudniającym utrzymanie prawidłowej masy ciała przy małej wrażliwości na insulinę.
Diagnostyka insulinooporności
Wiele osób nie wie, że może zmagać się z insulinoopornością ze względu na brak objawów. Podstawowe badania w diagnostyce insulinooporności, jakie należy wykonać to:
insulina i glukoza na czczo,
krzywa glukozowo-insulinowa (OGTT) – badanie najczęściej wykonywane jest w diagnostyce cukrzycy, ale jest także istotny w kierunku diagnostyki insulinooporności czy innych zaburzeń metabolicznych, jak hipoglikemii
wskaźnik HOMA-IR - oblicza się na podstawie oznaczeń insuliny i glukozy na czczo.
złotym standardem (metodą referencyjną) oceny insulinooporności jest hiperinsulinemiczna euglikemiczna klamra metaboliczna, która ocenia w sposób bezpośredni zależne od insuliny zużycie glukozy w tkankach. Z powodu stopnia skomplikowania badania i czasochłonności wykonywana jest przede wszystkim w badaniach naukowych.
Często w praktyce klinicznej do stwierdzenia insulinooporności wystarczy lekarzowi charakterystyczny obraz kliniczny, jak hiperglikemia, zaburzenia profilu lipidowego, otyłość brzuszna oraz nadciśnienie tętnicze.
Insulinooporność – leczenie
Insulinooporność jest stanem, który może być w pewien sposób cofnięty. Istotna rolę odgrywa leczenie niefarmakologiczne. Na co warto szczególnie zwrócić uwagę?
-
regularne wykonywanie badań przesiewowych,
-
wczesne rozpoznanie zaburzeń gospodarki węglowodanowej,
-
zmiana stylu życia,
-
redukcja masy ciała,
-
umiarkowana i regularna aktywność fizyczną (minimum 150 minut tygodniowo),
-
wdrożenie leczenia,
-
unikanie alkoholu, nikotyny oraz leków o działaniu diabetogennym,
-
odpowiednia ilość snu, odpoczynek.
Dieta dla osób z insulinoopornością
Jak powinna wyglądać dieta przy insulinooporności? Zalecenia żywieniowe dla osób z insulinoopornością obejmują:
-
stosowanie diety z obniżoną kalorycznością,
-
stosowanie diety nisko przetworzonej,
-
stosowanie diety przeciwzapalnej, w typie diety śródziemnomorskiej czy DASH,
-
zwiększone spożycie warzyw i owoców,
-
wykluczenie z diety cukru lub ograniczenie do minimum,
-
włączenie do diety ryb i chudego mięsa,
-
ograniczone spożycie czerwonego mięsa,
-
zwiększone spożycie zdrowych tłuszczów (kwasy omega-3), jak oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, olej z wiesiołka,
-
spożywanie produktów takich jak: fasola, groch, soczewica, ziarna, nasiona oraz pieczywo żytnie na zakwasie, brązowy ryż i makaron, czyli z niskim indeksem glikemicznym (IG),
-
ograniczenie spożycia tłuszczu, potraw smażonych, napojów słodzonych i słodyczy,
-
jedzenie posiłków regularnie w małych ilościach,
-
ograniczenie spożycia alkoholu.
Źródło: poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl
Natalia Wasilewska