Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu sercowo-naczyniowego i coraz częściej dotyka Polaków. Dieta ma wpływ na wiele aspektów naszego życia, w tym także na poziom ciśnienia tętniczego krwi. Rozwojowi tej choroby można skutecznie zapobiegać dzięki modyfikacji stylu życia, a zwłaszcza zmianę sposobu żywienia, zapobieganiu nadwadze i otyłości, a także zwiększeniu aktywności fizycznej. Odpowiednio dobrana dieta w nadciśnieniu tętniczym może być czynnikiem o decydującym wpływie dla zahamowania choroby.
Nadciśnienie tętnicze to choroba układu sercowo-naczyniowego, w której ciśnienie skurczowe i/lub rozkurczowe są wyższe od normy dla zdrowia. Za wartość optymalną dla ciśnienia skurczowego przyjmuje się poziom niższy od 120 mm Hg, a dla rozkurczowego niższy niż 80 mm Hg, za wartości prawidłowe, odpowiednio 120–129 i/lub 80–84, a wartości prawidłowe wysokie: 130–139 i/lub 85–89.
Do najczęściej występującego rodzaju nadciśnienia zalicza się nadciśnienie pierwotne, którego przyczyny związane są z:
Wtórne nadciśnienie tętnicze jest konsekwencją regularnego stosowania niektórych leków lub skutkiem występowania chorób nerek, zespołu Cushinga, bezdechu sennego lub zespołu Conna.
Podstawowymi zasadami prawidłowo zbilansowanej diety oraz stylu życia skutecznej w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego dotyczą:
Dieta przy nadciśnieniu, podobnie jak dieta DASH czy dieta śródziemnomorska, powinna opierać się na produktach zalecanych w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi, jak:
W diecie przy nadciśnieniu nie zaleca się spożywania:
Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego zalecana ilość spożywanego sodu wynosi ok. 2400 mg dziennie. Taka ilość znajduje się w 5-6 g soli kuchennej, czyli w około jednej łyżeczce.
Warto pamiętać, że oprócz soli kuchennej dodawanej do potraw, sód występuję także naturalnie w niektórych produktach, ale również jest dodatkiem do żywności przemysłowego przetwarzania. Produkty przetworzone są głównym źródłem tego pierwiastka, dostarczając każdego dnia z żywnością około 75% spożywanej soli. Dlatego też zaleca się nie tylko ograniczenie dosalania potraw, ale także unikanie produktów bogatych w ten składnik, czyli produktów przetworzonych, jak zupy instant, konserwy, kostki rosołowe, fast food czy słone przekąski.
Co stosować zamiast soli? Do przyprawiania potraw warto stosować naturalne przyprawy i zioła, które nadadzą im pożądanego smaku i aromatu. Należą do nich m.in. pieprz, ostra i słodka papryka, koperek, pietruszka, majeranek, bazylia, oregano, rozmaryn. Lekko słonawy posmak posiada estragon, zaś mieszanka bazylii z rozmarynem świetnie zastępują sól.
Dobrym rozwiązaniem dla osób lubiących smak soli jest stosowanie specjalnych soli o obniżonej zawartości sodu, tzw. soli niskosodowych. Dostarczają one od 30% do 60% mniej sodu w porównaniu do tradycyjnej soli kuchennej.
Do jednej z najbardziej efektywnych sposobów na dietoterapię nadciśnienia jest dieta DASH, modelowa dieta w nadciśnieniu. W badaniach naukowych wykazano, że osoby cierpiące na chorobę nadciśnieniową po stosowaniu diety DASH przez 8 tygodni uzyskały obniżenie ciśnienia skurczowego o ok. 7,2 mm Hg i rozkurczowego o ok. 2,8 mm Hg.
Zalecenia w diecie DASH obejmują wysoką podaż potasu, magnezu, wapnia, błonnika pokarmowego i ograniczenie spożycia soli, tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu, co redukuje także ryzyko powikłań nadciśnienia tętniczego, jak udar mózgu czy zawał serca.
Dieta na nadciśnienie – najważniejsze zasady diety DASH to:
W celu prawidłowego wykonania pomiaru ciśnienia tętniczego warto stosować się do kilku prostych zasad. Na pół godziny przed badaniem nie zaleca się spożywania pokarmów, palenia tytoniu, picia napojów zawierających kofeinę i alkoholu, a przez co najmniej 5 min przed – pozostać w spoczynku w pozycji siedzącej. Rękaw ciśnieniomierza zakłada się na nagie ramię, a przedramię należy oprzeć na stole na wysokości serca. Pomiar ciśnienia tętniczego należy wykonywać w pozycji siedzącej, z opartymi plecami, stopami ułożonymi na podłodze, a w trakcie pomiarów unikać rozmawiania oraz innych aktywności.