Jak w okresie jesienno-zimowym poprawić odporność dzieci i dorosłych? To pytanie co roku wraca jak bumerang, a wraz z nadejściem jesieni wszyscy rozpoczynają gorączkowe poszukiwania specyfików, które pomogą zwiększyć odporność. Jak się okazuje, często nie trzeba wcale zbyt długo szukać. Istnieje bowiem kilka przypraw, które znajdziemy niemal w każdej polskiej kuchni. Poza tym że wzbogacają smak i aromat potraw, świetnie sprawdzają się także we wspieraniu odporności, gdy najbardziej tego potrzebujemy.
Cynamon
Cynamon posiada właściwości przeciwzapalne i pomaga w walce z wirusami. Wpływa na poprawne funkcjonowanie układu oddechowego i trawiennego. Bardzo dobrze wpływa na koncentrację, dlatego nie powinniśmy z niego rezygnować bez potrzeby.
Cynamon idealnie sprawdzi się w daniach i napojach do picia (zarówno ciepłych naparach i herbatach, jako dodatek do kawy, a także w sokach owocowych i smoothie). Ciepła herbata z laską cynamonu czy też mleko z miodem i cynamonem nie tylko rozgrzeje, ale i doda nam odporności.
Kardamon idealnie sprawdza się w czasie infekcji dróg oddechowych. Ma działanie rozgrzewające, dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłej herbaty czy złotego mleka (świetnie wpływającego na podniesienie odporności).
Przyprawa ta ma słodki posmak, dzięki czemu dzieci ją pokochają. Kardamon warto dodawać do potraw, gdyż pobudza apetyt i pomaga w trawieniu.
Imbir w postaci suszonej lub korzenia powinien znajdować się w każdej kuchni. Najczęściej pod postacią suchej przyprawy jest dodawany do dań kuchni azjatyckiej, do zup/kremu z dyni. Warto również dodawać imbir do herbaty czy wody z miodem.
Korzeń imbiru ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga również w oczyszczaniu dróg oddechowych i rozgrzewa. Suszona przyprawa odśluzowuje organizm, dlatego idealnie nadaje się do stosowania w czasie infekcji górnych dróg oddechowych, sprawdzi się w walce z katarem czy przy zapaleniu oskrzeli lub płuc.
Wypijana codzienne szklanka ciepłej wody z miodem, cytryną i imbirem działa jak energetyk. Wspomaga również odporność oraz pomaga przy odchudzaniu.
Maleńkie czarne ziarenka czarnuszki mają właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Czarnuszka jest wspaniałą bombą na odporność. Małe ziarenka sprawdzą się świetnie jako dodatek do większości dań. Na rynku jest również dostępny olej z czarnuszki, którego zażywanie zaleca się nie tylko w celu ogólnego podniesienia odporności. Szczególnie polecany jest alergikom, a także sprzyja w leczeniu objawów wywołanych przez choroby skórne.
Kozieradka posiada działanie wspomagające odporność dzięki zawartości witamin takich jak: witamina C, B12, kwas foliowy czy żelazo. Jest idealnym dodatkiem do zup czy sałatek.
Kurkuma - złota przyprawa, która posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, wspomaga odchudzanie i w znacznym stopniu podnosi odporność. Sproszkowana kurkuma jest głównym dodatkiem do złotego mleka.
Regularne spożywanie tej przyprawy przyśpiesza gojenie ran i regeneruje naskórek.
Pieprz cayenne sam w sobie jest bardzo ostry, jednak dodany w niewielkiej ilości potrafi zdziałać cuda – zwłaszcza w kwestii podnoszenia odporności. Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, która ma działania przeciwzapalne i przeciwbólowe. Doskonale działa na wzrok, a zaledwie jedna szczypta przyprawy zaspokaja aż 44% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Przyprawa idealnie nadaje się do zup i potraw mięsnych, ale i deserów. Niewielką ilość pieprzu cayenne można dodać do deseru czekoladowego czy jogurtu. Zawarta w nabiale kazeina sprawia, że ostry smak nie jest aż tak odczuwalny i drażniący.
Czarny pieprz ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, rozgrzewa oraz osusza organizm z nadmiaru śluzu.
Goździki działają antywirusowo i antybakteryjnie. Jednak przede wszystkim podnoszą odporność. Dobrze sprawdzą się, gdy zaczyna boleć gardło, gdyż posiadają działanie przeciwbólowe i antyseptyczne, odkażające. Sprawdzonym domowym sposobem na ból gardła jest ssanie goździków przez kilka, kilkanaście minut.
Goździki dodajemy do herbaty, kompotu wiśniowego lub śliwkowego. Można je pokruszyć i dodać jako przyprawę np. do zupy czy owsianki.
Czosnek to jeden z naturalnych antybiotyków, który podnosi nam odporność. Poprawia również krążenie i osusza organizm.