Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Kurkuma „przyprawa życia”

Tak na prawdę to wcale nie jest mleko, przynajmniej nie w sensie nabiału. Podstawą złotego mleka jest połączenie rozgrzewającej kurkumy z mlekiem kokosowym lub olejem kokosowym.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Ajale, pisaba

Kurkuma od stuleci jest ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze. Trudno w skrócie opisać kurkumę, ponieważ ma bardzo wiele korzystnych właściwości. Ma ponad 150 potencjalnych właściwości leczniczych. Z tego względu w Indiach nazywana jest „przyprawą życia”, co stanowi dla niej cudowne podsumowanie.

Tradycyjne zastosowania w medycynie, zarówno w medycynie chińskiej (TCM), jak i w medycynie ajurwedyjskiej, obejmują leczenie chorób wątroby, problemów skórnych, dolegliwości ze strony układu oddechowego i pokarmowego, nadwyrężonych mięśni, bólu stawów i ogólnego gojenia się ran.

„Przyprawa życia” ma działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, a także silne właściwości przeciwnowotworowe, które zostały dokładnie zbadane. Przyprawa jest jednym z najsilniejszych środków przeciwzapalnych.

Badanie przeprowadzone w 2006 roku wykazało, że ekstrakt z kurkumy zawierający kurkuminoidy (kurkumina jest najlepiej zbadanym kurkuminoidem) blokuje szlaki zapalne, skutecznie zapobiegając aktywacji białka, które wywołuje obrzęk i ból.

Kurkumina zawarta w kurkumie ma zdolność regulowania aktywności i ekspresji genów – co prowadzi zarówno do niszczenia komórek nowotworowych, jak i do promowania zdrowych funkcji komórek. Wpływa także na proces antyangiogenezy, dzięki czemu zapobiega rozwojowi dodatkowych naczyń krwionośnych niezbędnych do wzrostu komórek rakowych.

Istnieje wiele odmian złotego mleka, których można spróbować, ale większość jest zrobiona z mleka kokosowego (niektóre zawierają również olej kokosowy). Dzięki wymieszaniu kurkumy z mlekiem kokosowym nie tylko otrzymujemy kremową bazę o przyjemnym smaku, ale także dodatkowe korzyści prozdrowotne.

Mleko kokosowe powstaje z soku wyciśniętego z miąższu kokosowego i wody. Około 50 procent tłuszczu zawartego w oleju kokosowym to kwas laurynowy, który rzadko występuje w przyrodzie. Twoje ciało przekształca kwas laurynowy w monolaurynę - monogliceryd, który niszczy wirusy pokryte lipidami, takie jak HIV i wirus opryszczki, grypy, odry, a także bakterie Gram-ujemne i pierwotniaki, takie jak Giardia lamblia.

Kwas laurynowy jest rodzajem średniołańcuchowego kwasu tłuszczowego (MCFA), który jest lekkostrawny i łatwo przenika przez błony komórkowe. MCFA są natychmiast przetwarzane przez wątrobę na energię i nie przechowywane w postaci zapasów tłuszczu.
Istnieje wiele badań wykazujących, że MCFA sprzyjają utracie wagi. Jedno z badań wykazało, że szczury karmione MCFA mają mniejszą zawartość tłuszczu w organizmie oraz lepszą wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy. 

Kolejne badanie wykazało, że mężczyźni mający nadwagę, którzy stosowali dietę bogatą w MCFA, stracili więcej tkanki tłuszczowej, prawdopodobnie ze względu na zwiększony wydatek energetyczny i utlenianie tłuszczu wynikające z przyjmowania MCFA8. Ponadto mleko kokosowe jest bogate w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, w tym w witaminy C, E, witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor i żelazo.

Olej kokosowy wykazuje podobne korzyści dla zdrowia. Możesz przygotować złotą pastę z wyprzedzeniem, dzięki czemu w dowolnym momencie będziesz w stanie szybko sporządzić szklankę złotego mleka. Dodatkową korzyścią jest to, że kurkuma jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc użycie oleju i mleka kokosowego pomaga zwiększyć jej korzystne właściwości.

 



Źródło: polish.mercola.com, niezależna.pl

#kurkuma na odporność #złote mleko #jak wspomagać odporność

ms