Kurkuma i jej właściwości
Podstawowym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która odpowiada za charakterystyczny, pikantny smak i żółtą barwę przyprawy. Sama kurkuma jest bardzo bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Kurkuma dostarcza organizmowi również witaminy E i K. Jej składniki mineralne to wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk.
Kurkuma posiada silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i uspokajające. Wypite mleko z kurkumą przed snem wycisza, uspokaja, pozwala na spokojniejszy sen. Żółta przyprawa wpływa pozytywnie na pracę mózgu, stymuluje układ odpornościowy i spowalnia proces starzenia się.
Jak przygotować napój z kurkumą
Złote mleko to nic innego, jak mleko lub napój roślinny z domieszką kurkumy i innych przypraw.
- kurkuma (jeżeli używasz kurkumy w proszku weź ¾ łyżeczki, innym rozwiązaniem jest pasta z kurkumy przygotowana wcześniej)
- pół laski cynamonu lub ¼ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- imbir świeży lub mielony ¼ łyżeczki
- szczypta czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki oleju kokosowego
Smacznego.
Kurkuma - składnik wielu kosmetyków
Kurkuma stosowana jest w kosmetykach, jako barwnik wielu produktów przeznaczonych do makijażu. Z kolei olejki uzyskane z kurkumy są składnikiem perfum. Domowa maseczka na twarz z kurkumy poprawi wygląd cery tłustej i trądzikowej, a także rozjaśni przebarwienia. Jak widać żółta przyprawa ma bardzo wiele zastosowań.
- 1 łyżeczka miodu
- 1-2 łyżeczki miodu
Wszystko razem wymieszać tak, aby uzyskać gładką konsystencję. Maseczkę nałożyć na twarz (nakładanie w rękawiczkach, kurkuma barwi skórę) i najlepiej na noc. Żółty odcień, który pozostanie po maseczce zmyć z twarzy maślanką lub jogurtem.