Odczucie zmęczenia, przepracowania jest dziś niemal powszechne. Dolegliwość ta jest uważana za kolejne schorzenie cywilizacyjne. Taki stan jest uciążliwy, występują zaburzenia snu, problemy z koncentracją i pamięcią, spada odporność i często pojawiają się infekcje. Nie sposób w taki sposób długo funkcjonować ani w pracy, ani w domu. Aktywność życiowa znacznie się obniża w stosunku do okresu przed zachorowaniem. Warto przyswoić sobie na temat tego schorzenia choćby garść podstawowych informacji.
Jak możemy zdiagnozować syndrom przewlekłego zmęczenia?
Podstawowe objawy:
– mimo licznych prób relaksowania się i nawet długiego odpoczynku chroniczne zmęczenie trwa co najmniej pół roku,
– zmęczenie nasila się przy zwiększeniu aktywności fizycznej lub umysłowej,
– w krwi jest obecny wskaźnik stanu zapalnego,
– skład mikrobiomu (ogółu mikroorganizmów występujących w danym środowisku) układu pokarmowego znacznie odbiega od normy,
– dolegliwości może towarzyszyć wiele objawów, takich jak bóle gardła, powiększone węzły chłonne, złe samopoczucie zwłaszcza po wysiłku, brak koncentracji, kłopoty z pamięcią krótkotrwałą, bezsenność, bóle głowy, bóle mięśni i stawów.
Właściwą diagnozę powinno poprzedzać wykonanie zleconego przez lekarza cyklu starannych badań biochemicznym, między innymi morfologia, OB, poziom wapnia, glukozy, mocznika, kreatyniny, elektrolitów i hormonów tarczycy. Jeśli wykluczymy inne powody takiego stanu (nowotwory, zakażenie HIV, stwardnienie rozsiane, boreliozę, anemię, niedoczynność tarczycy, cukrzycę, niektóre choroby psychiczne), wówczas można podejrzewać, że mamy do czynienia z zespołem przewlekłego zmęczenia. Dolegliwość ta jest bardziej zespołem objawów bez określonej przyczyny niż konkretną jednostką chorobową.
Przyczyny sprzyjające chronicznemu zmęczeniu:
– zaburzenia układu odpornościowego,
– zanieczyszczenie organizmu,
– zaburzenia snu, niedosypianie, bezsenność, niewłaściwa jakoś snu,
– nadmierny stres i w konsekwencji niewydolność gruczołów nadnerczy,
– częste i przewlekłe zakażenia (wirusowe, bakteryjne, pasożytnicze, drożdżycowe),
– zaburzenia hormonalne i niedoczynność tarczycy,
– zatrucia metalami ciężkimi (rtęć, ołów, kadm, aluminium),
– zaburzenia metaboliczne oraz nadwrażliwość na niektóre pokarmy i alergie pokarmowe,
– zaburzenia wydzielania neuroprzekaźników, czyli związków chemicznych, których cząstki przenoszą sygnały między komórkami nerwowymi:
– dopaminy (wraz noradrenaliną tworzy mózgowy system nagrody, wywołuje odczucie przyjemności, wpływa na poziom pobudzenia, jej niski poziom sprzyja depresji i wywołuje zmienność nastrojów, rozdrażnienie)
– noradrenaliny (reguluje krążenie krwi, podnosi aktywność psychiczną i fizyczną, sprzyja dobremu samopoczuciu)
– serotoniny (działa pobudzająco, wpływa na sen i łaknienie, wywołuje przyjemność, zadowolenie, sytość),
– przepracowanie, nadaktywność fizyczna i psychiczna, niezdrowy tryb życia, ciągły pośpiech.
Zmęczenie na poziomie komórkowym
Większość komórek naszego organizmu ma zdolność do wytwarzania energii, czyni to za pomocą organelli (wewnętrznej struktury komórki) zwanej mitochondrium. W mitochondriach następuje proces oddychania komórkowego. Na skutek spalania kalorii z substancji odżywczych powstaje energia. Działanie mitochondrium można porównać do niewielkiej siłowni, która zasila komórkę w potrzebną do jej prawidłowego działania energię. U zdrowych pięcioletnich dzieci nie stwierdza się uszkodzeń tych organelli. W wieku dziewięćdziesięciu lat może być uszkodzonych lub niepoprawnie działać nawet 95% mitochondriów. Z wiekiem uszkodzenia organelli następują naturalnie, lecz na ich tempo i zakres mają wpływ: dieta, odporność na stres, ilość i czas infekcji.
Jak pokonać ten stan?
Zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Rozpocząć właściwe odżywianie oparte na zbilansowanej diecie z właściwymi proporcjami: białek, węglowodanów i tłuszczów. Dbać o zdrowe trawienie przez odpowiedni poziom kwasu żołądkowego.
Sprawdzić, czy nie ma się drożdżycy lub alergii pokarmowych.
Stosować profilaktyczną dietę i unikać: słodyczy, przetworzonych produktów mlecznych, octu, przetworzonych i wędzonych mięs, suszonych owoców, wyskoglikemicznych węglowodanów, napoi alkoholowych, orzeszków ziemnych i masła orzechowego, produktów wywołujących alergie lub nadwrażliwość. Można jeść: białko mięsne i rybne, warzywa, ziarna i orzechy (poza ziemnymi), oleje organiczne tłoczone na zimno. Zadbaj o obecność błonnika w posiłkach, jego niedobór utrudnia właściwą pracę jelit i powoduje zaparcia. Używaj naturalnych probiotyków.
Aktywność fizyczna: skoncentruj się na systematycznej aktywności ruchowej, ćwiczeniach relaksacyjnych, marszach, spacerach, nordic walkingu, aerobiku itp.
*Wpisy o tematyce medycznej umieszczone w dziale NATURA I ZDROWIE mają charakter edukacyjny i ogólny, z oczywistych względów nie są w stanie uwzględnić specyfiki i charakteru konkretnego ludzkiego organizmu, nie mogą więc zastąpić spotkań z lekarzem specjalistą, jego porad i diagnoz, wyników badań itd. Serwis nie prowadzi działalności leczniczej poprzez udzielanie świadczeń i porad zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust. 1 ustawy o działalności leczniczej. Autorzy wpisów i portal nie ponoszą odpowiedzialności za jakikolwiek uszczerbek na zdrowiu wynikający z zastosowania wskazań i porad zawartych w treściach wpisów bez fachowej konsultacji z lekarzem prowadzącym.
Źródło: niezalezna.pl
#przewlekłe zmęczenie
BS