GP: Za Trumpa Europa przestanie być niemiecka » CZYTAJ TERAZ »

Co trzeci nowotwór złośliwy może być dietozależny

Co trzeci nowotwór złośliwy może być ściśle związany z dietą, co podkreśla wagę zdrowego stylu życia w profilaktyce nowotworowej. W tym kontekście dietetycy podkreślają konieczność utrzymania prawidłowej masy ciała, aktywności fizycznej i ograniczania spożycia niezdrowej żywności.

Co trzeci nowotwór złośliwy może być dietozależny
Co trzeci nowotwór złośliwy może być dietozależny
Ivan Samkov/pexels
  • Dieta może odgrywać rolę w profilaktyce raka jelita grubego, płuc, piersi u kobiet oraz gruczołu krokowego u mężczyzn.
  • Wyniki badań wskazują, że duże spożycie wysokoprzetworzonej żywności może być niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ wiąże się z wyższym o 12 proc. ryzykiem zachorowania na raka.
  • Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, należy spożywać cytrusy, jabłka, arbuzy i kiwi.
  • Poszczególne szczepy mikrobów żyjących w jelitach mogą wpływać na ryzyko wystąpienia nowotworów.
  • Aktywność fizyczna wpływa na utrzymanie sprawności i zapobiega nadwadze, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu.

Dietetycy zalecają, aby połowę każdego posiłku stanowiły warzywa i owoce, co ma istotne znaczenie dla zdrowia. Najnowsze badania wykazują, że spożywanie fast foodów jest ściśle powiązane ze wzrostem ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe. 

Nawet 30 proc. nowotworów złośliwych może być dietozależnymi. Dlatego tak ważne jest, by utrzymywać prawidłową masę ciała, by być aktywnym fizycznie, by w diecie ograniczać spożycie fastfoodów, uwzględniać pełnowartościowe zboża, zmniejszyć spożycie mięsa, zwłaszcza przetworzonego.

– ostrzega dietetyk Marta Miklewska.

Ekspertka podkreśla, że rekomendacje dotyczącego zdrowego odżywiania skupiają się na obrazie „zdrowego talerza”. 

Już parę lat temu odeszliśmy od piramidy żywnościowej. Obecne wskazuje się, że w przypadku każdego posiłku połowę talerza powinny stanowić warzywa i owoce, 1/4 powinny stanowić produkty, które są źródłem pełnowartościowego zboża i 1/4 produkty będące źródłem białka i tłuszczu.

– mówi Marta Miklewska.


Karmienie piersią chroni przed nowotworem?

Specjalistka zwraca uwagę, że suplementy diety nie powinny zastępować zdrowej diety, a karmienie piersią to istotny czynnik przeciwnowotworowy. Patrząc na posiłki jako całość, komponowanie ich w sposób uwzględniający różnorodność składników odżywczych jest kluczowe.

Wysokoprzetworzona żywność sprzyja rozwojowi raka

Badania wskazują na związek między wysokim spożyciem wysokoprzetworzonej żywności a większym ryzykiem zachorowania na raka. Również badania nad nowotworem jelita grubego wskazują na korzystny wpływ spożycia cytrusów, jabłek, arbuzów i kiwi.

Profilaktyka

Aktywność fizyczna również odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i przeciwdziałaniu nadwadze, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Tymczasem dietetycy zwracają uwagę na rosnący problem nadwagi i otyłości, zaznaczając, że odpowiednie nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna powinny być kształtowane od najmłodszych lat, aby skutecznie przeciwdziałać temu zjawisku.

TOP 8 zachowań, które pomogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka:

  • utrzymanie prawidłowej masy ciała
  • aktywność fizyczna
  • ograniczenie spożycia fastfoodów
  • uwzględnianie pełnowartościowych zbóż w diecie
  • zmniejszenie spożycie mięsa, zwłaszcza przetworzonego
  • zmniejszenie spożycie cukru w napojach lub dodanego do diety
  • spożywanie owoców i warzywyw
  • karmienie piersią

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP

#zdrowego odżywiania #dietetyk #problem nadwagi

MaŁu