Wolność dana nam jest jak resztki dla psa, czyli przypadek ośmiu gwiazdek Czytaj więcej w GP!

Czerwona porzeczka - źródło witaminy C

Porzeczki czerwone przyciągają wzrok swoim pięknym, krwistoczerwonym kolorem. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Warto sięgać po nie zwłaszcza latem. Poleca się je przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Jaki wpływ mają czerwone porzeczki na nasze zdrowie?

Owoce czerwonej porzeczki
Owoce czerwonej porzeczki
zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Pixabay

Czerwona porzeczka

Czerwona porzeczka występuje pod postacią niewielkiego krzewu zarówno na dziko, jak i w domowym ogródku. Jej owoce charakteryzują się owalnym kształtem i przypominają nieco agrest. Są małe i czerwone. Owoce są kwaskowate w smaku i mają wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Roślina zawiera spore ilości witaminy C i przeciwutleniaczy. Można ją spożywać na wiele sposobów, np. w formie dżemu, soku czy nalewki. 

Sezon na czerwoną porzeczkę

Sezon na czerwoną porzeczkę różni się w zależności od regionu i warunków klimatycznych. Ogólnie jednak czerwona porzeczka dojrzewa latem, zazwyczaj między czerwcem a sierpniem.

W niektórych regionach czerwona porzeczka może być dostępna już wczesną wiosną, podczas gdy w innych obszarach może pojawić się nieco później, nawet do września.

Najlepiej jest sprawdzić lokalne rynki, sklepy spożywcze lub plantacje owoców w Twojej okolicy, aby dowiedzieć się, kiedy czerwona porzeczka jest dostępna w danym sezonie. Wtedy będziesz miał najlepszą szansę na zakup świeżych, dojrzałych owoców.

Właściwości zdrowotne czerwonych porzeczek

Czerwona porzeczka to produkt, który zdecydowanie warto dołączyć do codziennej diety. Znajduje zastosowanie w kosmetyce, wzmacnia odporność organizmu, poprawia pracę układu pokarmowego, nerek, gospodarki cukrowej oraz obniża cholesterol. Na co wpływają owoce czerwonej porzeczki?

•    Leczenie chorób układu krążenia - zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu i regulacja poziomu złego cholesterolu we krwi.
•    Zaburzenia żołądkowo jelitowe - wspomagają funkcjonowanie jelit i rozwój zdrowej mikroflory jelitowej.
•    Pobudzanie apetytu - czerwone porzeczki stosowane są aby wzmóc łaknienie niejadków i osób chorych.
•    Zwiększają odporność organizmu - dzięki bogactwu witaminy C, która współdziałając z witaminą P, lepiej się wchłania do organizmu.
•    Wspomagają pracę układu moczowego - należy je stosować przy zapaleniu dróg moczowych.
•    Łagodzą bóle menstruacyjne.

Przetwory z czerwonej porzeczki

Czerwone porzeczki to idealny surowiec do konserwacji. Dżemy z czerwonej porzeczki są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Porzeczkowe konfitury stosuje się często jako dodatek do wieprzowiny, jagnięciny lub dziczyzny, ponieważ mają w sobie naturalną, subtelną goryczkę, dzięki czemu doskonale podbijają smak tych mięs. 

Tarta z czerwonymi porzeczkami jest cudownie słodka w smaku i stanowi orzeźwiający deser, idealny w upalne dni. Oprócz owoców z czerwonej porzeczki można dodać do nich np. budyń lub bezę. Należy podawać ją z cukrem pudrem. Inne wypieki, do których można dodać suszone lub świeże czerwone porzeczki to babeczki, bułki lub pieczywo. 

Porzeczki idealnie nadają się do wyrobu win i nalewek w warunkach domowych. Wysoka kwasowość owoców sprawia, że można z nich przyrządzić różne rodzaje win – słodkie, półsłodkie i wytrawne. Nalewka z czerwonych porzeczek musi trochę "leżakować”, zanim stanie się odpowiednia w smaku. Warto jednak poczekać aż ten wyśmienity trunek dojrzeje, ponieważ im nalewka jest starsza, tym lepsza.

Przeciwwskazania do jedzenia czerwonej porzeczki

Czerwona porzeczka nie jest zalecana do spożycia osobom, zmagającym się z:

1.    zwiększoną kwasowością żołądka, wrzodami i zapaleniem żołądka,
2.    zapaleniem wątroby,
3.    rekonwalescencją po udarze – jest to wysoce szkodliwe, gdyż wzrasta wtedy możliwość wystąpienia zakrzepicy,
4.    zakrzepowym zapaleniem żył – czerwona porzeczka zawiera duże ilości związków fenolowych i witaminy K zwiększających krzepliwość krwi,
5.    alergiami spowodowanymi uczuleniem na któryś ze związków wchodzących w jej skład.

 



Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska