Porzeczki czerwone przyciągają wzrok swoim pięknym, krwistoczerwonym kolorem. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Warto sięgać po nie zwłaszcza latem. Poleca się je przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Jaki wpływ mają czerwone porzeczki na nasze zdrowie?
Czerwona porzeczka występuje pod postacią niewielkiego krzewu zarówno na dziko, jak i w domowym ogródku. Jej owoce charakteryzują się owalnym kształtem i przypominają nieco agrest. Są małe i czerwone. Owoce są kwaskowate w smaku i mają wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Roślina zawiera spore ilości witaminy C i przeciwutleniaczy. Można ją spożywać na wiele sposobów, np. w formie dżemu, soku czy nalewki.
Sezon na czerwoną porzeczkę różni się w zależności od regionu i warunków klimatycznych. Ogólnie jednak czerwona porzeczka dojrzewa latem, zazwyczaj między czerwcem a sierpniem.
W niektórych regionach czerwona porzeczka może być dostępna już wczesną wiosną, podczas gdy w innych obszarach może pojawić się nieco później, nawet do września.
Najlepiej jest sprawdzić lokalne rynki, sklepy spożywcze lub plantacje owoców w Twojej okolicy, aby dowiedzieć się, kiedy czerwona porzeczka jest dostępna w danym sezonie. Wtedy będziesz miał najlepszą szansę na zakup świeżych, dojrzałych owoców.
Czerwona porzeczka to produkt, który zdecydowanie warto dołączyć do codziennej diety. Znajduje zastosowanie w kosmetyce, wzmacnia odporność organizmu, poprawia pracę układu pokarmowego, nerek, gospodarki cukrowej oraz obniża cholesterol. Na co wpływają owoce czerwonej porzeczki?
Czerwone porzeczki to idealny surowiec do konserwacji. Dżemy z czerwonej porzeczki są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Porzeczkowe konfitury stosuje się często jako dodatek do wieprzowiny, jagnięciny lub dziczyzny, ponieważ mają w sobie naturalną, subtelną goryczkę, dzięki czemu doskonale podbijają smak tych mięs.
Tarta z czerwonymi porzeczkami jest cudownie słodka w smaku i stanowi orzeźwiający deser, idealny w upalne dni. Oprócz owoców z czerwonej porzeczki można dodać do nich np. budyń lub bezę. Należy podawać ją z cukrem pudrem. Inne wypieki, do których można dodać suszone lub świeże czerwone porzeczki to babeczki, bułki lub pieczywo.
Porzeczki idealnie nadają się do wyrobu win i nalewek w warunkach domowych. Wysoka kwasowość owoców sprawia, że można z nich przyrządzić różne rodzaje win – słodkie, półsłodkie i wytrawne. Nalewka z czerwonych porzeczek musi trochę "leżakować”, zanim stanie się odpowiednia w smaku. Warto jednak poczekać aż ten wyśmienity trunek dojrzeje, ponieważ im nalewka jest starsza, tym lepsza.
Czerwona porzeczka nie jest zalecana do spożycia osobom, zmagającym się z: