Witamina C wykazuje wielokierunkowe działanie na nasz organizm. Najczęściej kojarzy nam się ze wzmacnianiem odporności w okresie jesienno-zimowym, jednak warto zadbać o jej spożycie przez cały rok. Dlaczego witamina C jest tak ważna? Gdzie znajdziemy jej najwięcej?
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest ona witaminą antyoksydacyjną, która chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, co ma znaczenie w profilaktyce wielu chorób. Witamina C bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych, takich jak przemiany aminokwasów czy synteza hormonów. Witamina C jest również niezbędna do syntezy kolagenu i przyspiesza gojenie ran. Ponadto zwiększa odporność organizmu.
Dawniej niedobory witaminy C występowały szczególnie u żeglarzy w postaci szkorbutu ze względu na brak dostępu do świeżych warzyw i owoców. Obecnie na niedobory tej witaminy najbardziej narażone są osoby w podeszłym wieku, alkoholicy oraz palacze.
Należy zaznaczyć, że osoby palące papierosy mają dwukrotnie większe zapotrzebowanie na witaminę C.
Najlepiej dostarczać tę witaminę z naturalnych źródeł. Najbogatszym jej źródłem są warzywa i owoce, które najlepiej spożywać w formie surowej.
Co ciekawe, witamina C jest mało wrażliwa na zamrażanie, zatem nie ma przeciwwskazań, aby mrozić warzywa i owoce.
Najlepsze naturalne źródła witaminy C to:
Pamiętaj, że najlepiej jest spożywać witaminę C w formie naturalnej, z jedzeniem. Jeśli nie jesteś w stanie dostarczyć wystarczającej ilości witaminy C z diety, można również rozważyć suplementację, jednak zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem suplementacji.